Sistemul de Intrare/Ieşire (EES), o reformă amplă a UE inițiată încă din 2016, a fost din nou amânat.
Uniunea Europeană a amânat introducerea unui nou sistem biometric de control la intrare pentru cetățenii non-UE, care urma să fie implementat pe 10 noiembrie, după ce Germania, Franța și Olanda au declarat că sistemele informatice de la frontiere nu sunt încă pregătite.
„10 noiembrie nu mai este o opțiune”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, jurnaliștilor. Ea a menționat că nu există un nou calendar, dar se analizează posibilitatea unei introduceri etapizate.
Sistemul de Intrare/Ieşire (EES) este o reformă amplă, inițiată încă din 2016, dar care a fost amânată în mod repetat. Scopul principal al sistemului este de a moderniza controalele la frontierele externe ale UE și de a înlocui ștampilarea tradițională a pașapoartelor.
EES ar trebui să creeze un registru digital care leagă un document de călătorie de citirile biometrice (trăsături faciale, amprente) ce confirmă identitatea unei persoane, eliminând necesitatea de a ștampila manual pașapoartele.
Acesta se va aplica cetățenilor non-UE care vizitează blocul comunitar pentru vacanțe, călătorii de afaceri sau scurte vizite, având o durată totală de până la 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile.
Odată ce sistemul va fi activ, vizitatorii vor trebui să prezinte pașapoartele la sosire, să li se facă o fotografie și să li se scaneze amprentele electronic.
Toate intrările și ieșirile din zona Schengen, fără control la pașaport, vor fi înregistrate.
Colectarea datelor biometrice și schimbul de informații în timp real au ca scop să ajute autoritățile să combată cazurile de depășire a duratei vizelor de scurtă ședere și să prevină fraudele de identitate.
Toate statele membre, cu excepția Ciprului și Irlandei, precum și patru țări asociate Schengen – Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – vor participa la acest program.
Pașapoartele în Cipru și Irlanda vor continua să fie ștampilate manual, potrivit Euronews.
Însă un purtător de cuvânt al ministerului german de interne a declarat că cele trei țări, care reprezintă 40% din traficul de pasageri afectat, nu sunt pregătite să implementeze EES deoarece „stabilitatea și funcționalitatea necesară a sistemului central EES, care ar trebui să fie asigurată de agenția UE EU-Lisa, nu sunt încă disponibile”.
EU-Lisa este agenția responsabilă pentru implementarea sistemelor IT de mari dimensiuni în cadrul UE.
Ministerul de Interne francez a declarat că, deși Franța este convinsă de utilitatea EES, introducerea acestuia trebuie pregătită corespunzător.
Guvernul olandez nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News