UE ”angajează” profesori în lupta împotriva știrilor false

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

UE  a prezentat ghiduri pentru recunoașterea dezinformării de către elevi: consolidați alfabetizarea digitală și combateți dezinformarea.

Consolidarea alfabetizării digitale și combaterea dezinformării sunt cele două obiective principale ale noilor orientări ale Comisiei Europene pentru profesorii din clasele primare și gimnaziale care includ definiții ale conceptelor tehnice, exerciții de făcut la clasă și sfaturi despre cum să încurajăm bunele obiceiuri online. 

Datele publicate de Comisie arată că unul din trei tineri de 13 ani din Europa nu are în prezent abilități digitale de bază și, conform OCDE, doar puțin peste jumătate dintre tinerii de 15 ani din Europa au raportat că învață la școală cum să recunoască dacă informaţia este subiectivă sau distorsionată. De aici și necesitatea de a consolida rolul educației și formării în lupta împotriva dezinformarii și în promovarea alfabetizării digitale și media, potrivit Europa Today.

”Aceste orientări le vor oferi profesorilor cunoștințele și mijloacele de care au nevoie pentru a-i învăța pe tinerii noștri cum să navigheze în lumea digitală. Chiar și un profesor cu puțină sau fără experiență în domeniul educației digitale va putea acum să explice în mod eficient elevilor cum să detecteze informații false”, a spus Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare.

Orientările prezentate la Bruxelles au fost elaborate cu sprijinul grupului de experți al Comisiei privind combaterea dezinformării și promovarea alfabetizării digitale prin educație și formare. Acestea reunesc o gamă largă de bune practici nu numai din lumea școlară, ci și din radiodifuziune, mediul academic, social media și jurnalism. Totodată, grupul de experți a publicat și un raport, care analizează rolul educației în lupta împotriva dezinformarii și prezintă posibile soluții prin politici la nivel național și UE.

Comisia va continua să investească în această cauză prin programul de lucru anual Erasmus+ 2023, care va oferi finanțare pentru proiecte de anvergură care se concentrează pe formarea profesorilor și pe dezvoltarea curriculumului pentru a combate dezinformarea și a promova alfabetizarea digitală.

Citește și:

Digitalizarea justiției: Au fost lansate primele patru tribunale online

În conformitate cu PNRR și cu nevoia de creștere a digitalizării birourilor judiciare, proiectul ”pilot” pentru Tribunalul Online se conturează în patru Oficii Judiciare din Italia (Catania, Catanzaro, Marsala și Napoli de Nord), potrivit Euronews.

Inițiativa, lansată de Departamentul pentru Tranziția Digitală a Justiției, Analiză Statistică și Politici de Coeziune - Direcția Generală Sisteme Informaționale Automatizate, se înscrie în liniile de dezvoltare care au apărut în cadrul lucrărilor Comisiei Interministeriale pentru Sud și va permite cetățenilor să depună electronic cererea și să gestioneze în mod independent întreaga procedură, printr-o platformă dedicată, conectată la portalurile Justiției.


Dezvoltată după criterii de accesibilitate și centralitate a utilizatorilor, platforma va fi utilizabilă de pe orice dispozitiv - computer, tabletă, smartphone - cu o conexiune simplă la internet și caracterizată de o interfață grafică intuitivă pentru a facilita căutarea informațiilor și gestionarea procedurilor, scrie sursa citată.


Începând de la serviciul ”Administrare Sprijin” din cadrul ”Jurisdicție voluntară”, platforma va fi extinsă treptat pentru a pune la dispoziție noi funcții și servicii, inclusiv pentru alte tipuri de utilizatori, precum avocații.

Citește și:

Ziua Sectorului Digital Românesc, organizată pentru prima dată la Parlamentul European la inițiativa eurodeputatului PSD, Victor Negrescu

Ziua Sectorului Digital Românesc (Romanian Digital Day) reprezintă un demers pentru cunoașterea și recunoașterea performanței industriei digitale din România, dar și o oportunitate de a prezenta contribuția românească la dezbaterea europeană aferentă acestui sector, în cadrul unui eveniment la care au participat reprezentanți din partea Comisiei Europene, Parlamentului European, Guvernului României și Parlamentului României, dar și cei mai relevanți actori în domeniul digital din România, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile.

“Sectorul digital este unul dintre pilonii de bază ai dezvoltării economice a României, contribuind cu peste 6% la PIB-ul României, și cunoscând în ultimii ani o creștere rapidă care ne plasează pe primele locuri din regiune în această industrie. Din păcate, în pofida potențialului, sectorul digital din România nu este suficient de conectat la dezbaterea europeană și nu profită pe deplin de toate oportunitățile, inclusiv cele financiare, disponibile la nivelul Uniunii Europene. Prin intermediul acestui eveniment le-am oferit prilejul actorilor din sectorul digital românesc de a-și expune la Bruxelles opiniile, de a prezenta inițiativele inovative și eficiente pe care le-au implementat, precum și de a interacționa cu reprezentanți de marcă ai instituțiilor europene și autorităților publice din România”, a declarat, în cadrul Romanian Digital Day, europarlamentarul Victor Negrescu (S&D), organizator al evenimentului și deținător, în anul 2015, al premiului “Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel