UE anunță achiziții comune de gaze până la sfârșitul verii

Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. Sursa: Agerpres.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic. Sursa: Agerpres.

Obiectivul general este evitarea riscului ridicat de Agenția Internațională pentru Energie, precum căreia în perspectiva iernii viitoare Europa riscă să se confrunte cu o penurie masivă de gaze.

Obiectivul principal este să încheiem ”primele achiziții comune (de metan, n.d.) cu mult înainte de vară”. Așa a indicat vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, la finalul primei întâlniri oficiale a consiliului de administrație al platformei energetice a UE cu reprezentanții celor 27 de state membre.

”Lucrăm la un program strâns pentru a ne pregăti la timp pentru sezonul de iarnă care urmează și de umplere a stocurilor”, a subliniat Sefcovic. În ședința de luni, Comisia Europeană și reprezentanți ai guvernelor naționale au discutat despre procesul de creare a unui consorțiu deschis companiilor de gaze și consumatorilor europeni pentru a negocia împreună cu furnizorii internaționali și a asigura prețuri mai bune pentru piața continentală, potrivit Europa Today.

”Am încurajat statele membre să se angajeze rapid cu jucătorii cheie de pe piață la nivel național, în primul rând pentru a-i identifica pe cei care vor participa la platformă și în al doilea rând pentru a estima volumele și destinația gazelor care urmează să fie achiziționate prin intermediul platformei”, a subliniat încă o dată Sefcovic invitând industria ”să-și exprime interesul de a se alătura unui consorțiu european”.

Reuniunea consiliului de administrație urmează mesei rotunde industriale la nivel înalt din decembrie trecut, deschisă de președintele Ursula von der Leyen și prezidată de însuși Sefcovic, la care au participat 32 de companii, inclusiv Snam.

Miercuri, 25 ianuarie, vicepreședintele UE va invita reprezentanții principalilor consumatori de gaz - precum industria ceramică, chimică și a îngrășămintelor - să discute despre potențiala lor participare la platformă. Comitetul director al platformei se va reuni din nou în februarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel