UE, apel către China să convingă Rusia să se retragă din Ucraina

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

Uniunea Europeană a cerut joi Chinei să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru "a opri vărsarea de sânge" în Ucraina şi a-şi retrage trupele din această ţară, relatează France Presse.

Li Hui, trimis de Beijing în Europa pentru a discuta despre soluţionarea politică a conflictului din Ucraina, a fost primit la Bruxelles de Enrique Mora, "mâna dreaptă" a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, înainte de a pleca vineri la Moscova.

Reprezentantul UE "a salutat" vizita lui Li la Kiev săptămâna trecută, după apelul telefonic al preşedintelui chinez Xi Jinping către liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

În timpul întâlnirii lor, Enrique Mora şi Li Hui au discutat despre "războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi modalităţi de promovare a unei păci juste şi de durată", se arată într-un comunicat al biroului lui Josep Borrell.

Enrique Mora a subliniat că "Ucraina îşi exercită dreptul la legitima apărare şi că Uniunea Europeană este hotărâtă să sprijine Ucraina pe termen lung".

"UE aşteaptă de la China, membru permanent al Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să lucreze pentru retragerea imediată şi necondiţionată a tuturor forţelor şi echipamentelor militare ruse de pe întreg teritoriul ucrainean", se precizează în comunicat. "Ambele părţi au convenit să rămână în contact şi să continue să lucreze pentru o pace durabilă în Ucraina", a insistat UE.

Rusia şi China menţin relaţii strânse. Preşedintele Xi Jinping a vizitat Moscova în martie. China, un partener apropiat al Moscovei, nu a condamnat niciodată public invazia rusă.

Beijingul în schimb a propus în februarie un plan în 12 puncte pentru a pune capăt războiului, văzut cu scepticism de occidentali, aminteşte AFP.

Vezi și - Xi Jinping sfidează Occidentul și promite Moscovei 'sprijin ferm' în privinţa 'intereselor fundamentale'

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis miercuri premierului rus Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing, "sprijinul ferm" al Chinei în privinţa "intereselor fundamentale".

Foste rivale în timpul Războiului Rece, China şi Rusia şi-au consolidat relaţiile diplomatice şi comerciale de aproximativ zece ani, tendinţă care s-a accelerat după invazia rusă în Ucraina, relatează France Presse.

Declarându-se parte neutră în conflict, Beijingul invită la respectarea suveranităţii statelor, dar nu a condamnat public niciodată campania militară declanşată de preşedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022 în Ucraina. Premierul rus Mihail Mişustin, care a sosit luni în China, a luat parte marţi la un forum economic la Shanghai, iar apoi s-a deplasat în capitala chineză pentru întrevederi cu omologul său Li Qiang şi preşedintele Xi Jinping. Vezi cotninuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel