UE, aproape 60 de milioane de tone de deșeuri alimentare în 2021. Peste jumătate din cantitate, din gospodării

FOTO: Freepik @stokkurs
FOTO: Freepik @stokkurs

Gospodăriile din UE produc 54% din deșeurile alimentare. Cum poate fi redusă risipa alimentară.

În 2021, în Uniunea Europeană s-au risipit aproximativ 131 de kilograme (kg) de alimente pe cap de locuitor. În total, UE a produs 58,4 milioane de tone de deșeuri alimentare, care includ părți comestibile și necomestibile, potrivit datelor publicate, vineri, de Oficiul Europea de Statistică (Eurostat)

Dintre toate grupurile economice, deșeurile menajere au reprezentat cea mai mare parte: 54% din cantitatea totală de deșeuri alimentare, echivalentul a 70 kg pe cap de locuitor.

Restul de 46% au fost deșeuri generate în partea superioară a lanțului de aprovizionare cu alimente: 21% de către grupul de fabricare a produselor alimentare și a băuturilor (28 kg), 9% de către restaurante și servicii alimentare (12 kg), 9% în producția primară (11 kg) și 7% în grupul de vânzare cu amănuntul (9 kg).

Combaterea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în UE, cât și la nivel mondial.

Astfel, vineri 29 septembrie, este marcată Ziua internațională de conștientizare a risipei alimentare (ONU), iar tema din acest an este: ”Reducerea pierderilor și a risipei de alimente: Luarea de măsuri pentru a transforma sistemele alimentare”, scrie Agerpres.

Cum poate fi combătută risipa alimentară

Pentru combaterea sau reducerea risipei alimentare, fiecare dintre noi, pe persoană fizică sau la nivel de comunitate, avem la dispoziție câteva strategii, ușor de pus în aplicare.

Iată care sunt acestea:

1. Conştientizarea: Una dintre cele mai importante etape pentru a combate risipa alimentară este conştientizarea. Oamenii trebuie să înţeleagă amploarea problemei şi impactul său asupra mediului şi societăţii. Organizaţiile, guvernele şi mass-media pot juca un rol esenţial în educarea oamenilor cu privire la risipa alimentară.

2. Planificarea cumpărăturilor: Planificarea achiziţiilor de alimente este esenţială. Faceţi o listă de cumpărături înainte de a merge la magazin şi ţineţi-vă de ea. Cumpăraţi doar ceea ce aveţi nevoie şi evitaţi achiziţionarea în exces.

3. Păstrarea corectă a alimentelor: Asiguraţi-vă că alimentele sunt stocate corect pentru a prelungi durata lor de valabilitate. Folosiţi frigiderul şi congelatorul pentru a păstra alimentele proaspete şi a le prelungi durata de conservare.

4. Utilizarea completă a alimentelor: Folosiţi toate părţile unui aliment. De exemplu, coji de legume sau oase de carne pot fi folosite pentru a face bulion sau supă. Mai mult, învăţaţi să gătiţi cu ingredientele pe care le aveţi deja în casă în loc să cumpăraţi mereu noi produse.

5. Redistribuirea alimentelor nevândute: Mulţi comercianţi și restaurante aruncă alimentele care nu sunt vândute, dar acestea pot fi donate organizaţiilor de caritate sau bancurilor de alimente pentru a ajuta oamenii săraci.

6. Etichetarea alimentelor: Guvernele pot implementa politici de etichetare a alimentelor care indică clar data de expirare şi diferenţiază între data de expirare şi cea de "a se consuma preferabil până la...".

7. Inovare în ambalaje: Companiile pot dezvolta ambalaje inteligente care să extindă durata de valabilitate a alimentelor.

8. Educaţia culinară: Educaţia culinară poate ajuta oamenii să înveţe cum să gătească mai eficient şi să folosească integral alimentele pe care le au.

9. Reglementări guvernamentale: Guvernele pot impune reguli și legislație privind gestionarea risipei alimentare la nivelul restaurantelor, supermarketurilor și altor locuri de vânzare a alimentelor.

10. Promovarea economiei circulare: Conceptul de economie circulară implică reducerea, reutilizarea și reciclarea resurselor. Aplicat la alimente, acest lucru înseamnă să ne concentrăm pe reducerea risipei și pe valorificarea resurselor alimentare existente în mod eficient.

11. Soluții tehnologice: Aplicații și platforme online pot ajuta la reducerea risipei alimentare, conectând restaurante, magazine și consumatori cu excesul de alimente.

Este important să înțelegem că fiecare persoană poate contribui la reducerea risipei alimentare prin alegeri responsabile în ceea ce privește achizițiile, gătirea și consumul de alimente. Cu toate acestea, este nevoie și de eforturi la nivel comunitar și guvernamental pentru a aborda cu succes această problemă globală, recomandă Chat GPT.

Citește și: Cum trebuie gătită carnea într-un mod sănătos

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel