Potrivit Věrei Jourová, Comisia Europeană ar putea începe să taie din fondurile Poloniei, Ungariei și Republicii Cehe.
Comisia Europeană nu va aștepta verdictul Curții de Justiție a Uniunii Europene și va începe probabil să utilizeze noile reguli care condiționează extragerile din fondurile UE prin respectarea statului de drept, a declarat vicepreședintele Comisiei, Věra Jourová. marți. Potrivit lui Jourová, executivul UE a furnizat statelor membre și Parlamentului European detalii despre utilizarea mecanismului menționat și lucrează și la evaluarea fiecărei țări.
UE a fost de acord să introducă o nouă condiționalitate la sfârșitul anului trecut, după ce Ungaria și Polonia au blocat aprobarea bugetului de șapte ani al blocului. Noul mecanism de sancțiuni este văzut ca un instrument pe care Bruxelles îl va implementa în primul rând împotriva guvernelor conservatoare din Ungaria și Polonia, în special în ceea ce privește imigrația, problemele LGBT și reforma judiciară.
"Speram că primele audieri vor fi în primăvară, dacă va fi în octombrie, nu putem aștepta", a spus Jourová înainte de o întâlnire cu miniștrii statelor membre din Luxemburg, unde discuta despre statul de drept și valorile europene din Polonia și Ungaria. Conform lui Jourová, este probabil ca Bruxellesul să înceapă să utilizeze regulile mai devreme și să ia în considerare verdictul instanței doar mai târziu.
Comisia este acum sub presiunea deputaților europeni, care i-au dat săptămâna aceasta un termen pentru a prezenta un plan clar pentru când și cum să înceapă utilizarea noii condiționalități. În caz contrar, deputații europeni vor să dea în judecată executivul UE pentru inacțiune, potrivit agenției de știri cehe.
Deputații insistă asupra faptului că Comisia Europeană evaluează deja distribuirea banilor din fondul de recuperare de urgență conform noilor norme. Pachetul de criză fără precedent conține 750 de miliarde de euro (19 trilioane de corune), din care statele pot utiliza 13% în acest an.
Potrivit lui Jourová, Comisia a prezentat deja un regulament de punere în aplicare a regulamentului menționat Parlamentului European și statelor, dar încă reglează detaliile. Mecanismul face posibilă oprirea unei părți din finanțarea Uniunii pentru țările ale căror autorități nu investighează în mod eficient, de exemplu, corupția sau conflictele de interese.
„Este un instrument extrem de puternic, care ar putea afecta statele membre, așa că dorim să fim absolut clari despre cum va arăta procedura”, a spus Jourová.
Printre țările în care Bruxelles-ul ar putea restricționa accesul la fonduri se numără, pe lângă Ungaria și Polonia, și Republica Cehă, unde, în calitate de prim-ministru, Andrej Babiš, conform auditului Comisiei, se află și în conflict de interese. Potrivit vicepreședintelui său, Comisia evaluează acum fiecare țară în raport cu criteriile noului regulament.
"Acest lucru se va aplica țărilor în care putem fi siguri că orice problemă sistemică în domeniul statului de drept poate afecta bugetul european", a adăugat Jourová, conform RMX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News