UE avertizează România că i se va aplica procedura de infringement pentru nerespectarea legislației europene de protecție a naturii în zona Deltei Dunării

delta
delta

Comisia Europeană a solicitat României să se ocupe de aspectele necorespunzătoare ale protecției mediului natural din zona Sulinei și a Deltei Dunării, una dintre cele mai importante zone umede ale Europei. Comisia este preocupată de procedurile deficitare de evaluare a impactului potențial al dezvoltării turismului în această zonă care face parte din rețeaua Natura 2000.

Solicitarea Comisiei, la recomandarea comisarului pentru mediu Janez Potočnik, ia forma unui aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene. Dacă în termen de două luni autoritățile nu informează Comisia cu privire la măsurile luate în vederea asigurării respectării legislației UE în materie, Comisia poate transmite cauza Curții Europene de Justiție.

Autoritățile române au autorizat un proiect de dezvoltare a unor obiective turistice în Delta Dunării, pe coasta română a Mării Negre. Proiectul de dezvoltare a plajei Sulina vizează construirea unor spații recreative, a unui punct de prim ajutor și a unei infrastructuri de comunicații într-o zonă care face parte din rețeaua Natura 2000 și care este protejată în temeiul directivei Păsări și al directivei Habitate. Comisia a constatat existența unor deficiențe ale studiului de impact asupra mediului efectuat în scopul evaluării potențialelor efecte negative ale proiectului asupra habitatelor și speciilor locale de păsări. Acest tip de proiecte este permis în perimetrul rețelei Natura 2000 numai dacă există certitudinea că nu va afecta negativ integritatea sitului respectiv sau dacă prezintă un interes public preponderent, caz în care trebuie să se ia măsuri compensatorii. Dacă studiul de impact asupra mediului este deficitar, se exclude certitudinea necesară, iar proiectului nu i se poate da undă verde. Comisia este de părere că lucrările vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate și specii protejate.

În mai 2010, Comisia a solicitat clarificări din partea României. Deși autoritățile române au furnizat informații suplimentare cu privire la impactul potențial al proiectelor, Comisia este de părere că evaluarea realizată de autoritățile naționale nu spulberă îndoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrărilor propuse. Din datele aflate la dispoziția Comisiei reiese că proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejate în temeiul directivei Habitate și asupra unui habitat protejat (pajiști sărăturate mediteraneene).

Prin urmare, Comisia transmite României un aviz motivat, în conformitate cu procedurile de încălcare a dreptului Uniunii Europene.

Citește și:

Legislaţia piscicolă încurajează braconajul, în Delta Dunării. Simion Nazar, şeful Asociaţiei de Pescari Leahova-Jurilovca: E cu 60 la sută mai puţin peşte decât în 2005

Cum va dispărea Delta Dunării în mandatul lui Boc. Consiliul Judeţean Tulcea, mai nociv ca Bîstroe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel