UE deblochează fondurile pentru Palestina. 200 de milioane de euro pentru școlile și spitalele palestiniene

Ursula von der Leyen alături de premierul Palestinei, Mohammad Shtayyeh
Ursula von der Leyen alături de premierul Palestinei, Mohammad Shtayyeh

Comisia Europeană dă înapoi și va retrage condiționalitatea privind ajutorul umanitar către Autoritatea Palestiniană, permițând astfel plata a peste 200 de milioane de euro care erau datorate în 2021.

După luni de dezacorduri interinstituționale, Comisia Europeană a aprobat un pachet de ajutor bilateral amânat îndelung pentru Teritoriile Palestiniene. Deblocarea pachetului a coincis cu vizita președintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, în Israel și Cisiordania, ca parte a turneului său în Orientul Mijlociu.

"Sunt foarte bucuros să anunț că fondurile UE pentru 2021 pot fi plătite rapid. Toate dificultățile au dispărut", a declarat marți von der Leyen, vorbind alături de prim-ministrul palestinian Shtayyeh.

Fondurile estimate la aproximativ 200 de milioane de euro, servesc la plata salariilor și pensiilor anumitor funcționari publici din Cisiordania, sprijinirea spitalelor și ajutor pentru gospodăriile vulnerabile.

"Ne propunem să finalizăm procedura în scurt timp și odată finalizată, fondurile vor fi eliberate cât mai curând posibil. Pentru spitalele din Ierusalimul de Est și alocațiile pentru familiile palestiniene vulnerabile ca prioritate", a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei, ca răspuns la o întrebare a Euronews.

Ce s-a aflat în spatele întârzierii?

Impasul bugetar s-a centrat pe un regim de condiționalitate introdus de Olivér Várhelyi, comisarul european care supraveghează relațiile cu țările vecine ale UE.

Várhelyi a sugerat că autoritățile palestiniene ar trebui să facă modificări la manualele educaționale considerate a conține secvențe antisemite și limbaj ofensator.

UE nu oferă fonduri pentru proiectarea și tipărirea manualelor, dar sprijină salariile multor profesori palestinieni care folosesc materialele în sălile de clasă.

Obiecțiile comisarului s-au bazat pe un studiu independent realizat de Institutul Georg Eckert care ”a dezvăluit o imagine complexă”: cărțile aderă la standardele UNESCO și au ”un accent puternic” pe drepturile omului, dar prezintă și ”narațiuni antagoniste” ale Israelului și ale cetățenilor săi.

”Manualele pentru limba arabă conțin descrieri încărcate emoțional ale violenței israeliene care tind să dezumanizeze adversarul israelian, acuzându-l uneori pe acesta din urmă de răutate și comportament înșelător”, notează raportul, publicat vara trecută, în rezumatul său executiv.

Várhelyi, care înainte de a ocupa funcția actuală a lucrat ca diplomat pentru guvernul premierului ungar Viktor Orbán, a introdus noi condiții financiare privind finanțarea în urma constatărilor raportului.

Potrivit oficialului, Comisia și-a intensificat angajamentul cu Autoritatea Palestiniană pentru a aborda ceea ce el a numit ”probleme extrem de grave” evidențiate de Institutul Georg Eckert.

Opoziție din partea colegislatorilor

În ciuda insistențelor lui Várhelyi, regimul de condiționalitate nu a reușit să obțină avizul necesar din partea statelor membre, cel puțin 15 dintre acestea exprimându-și dezaprobarea față de întârziere într-o scrisoare adresată însuși comisarului.

”Când au fost supuse la vot, optsprezece state membre au votat împotrivă sau s-au abținut. Toate acele state membre și altele au cerut de atunci Comisiei să-și prezinte din nou propunerea inițială în regim de urgență”, se arăta în scrisore.

Un nou vot la începutul acestei săptămâni a confirmat rezistența largă față de planul lui Várhelyi.

O opoziție suplimentară a fost exprimată de trei grupuri ale Parlamentului European – Socialiști și Democrați (S&D), Verzii și Stânga – într-o scrisoare adresată președintelui von der Leyen. Ei au adăugat că studiul a concluzionat că manualele au aderat la standardele UNESCO și au recunoscut schimbări pozitive în 2020/2021.

Pe cealaltă parte a dezbaterii, un grup interpartid de 22 de europarlamentari a cerut anul trecut ca fondurile să fie reținute până când autoritățile palestiniene vor înlocui ”cărțile teribile” care, în opinia lor, promovează incitarea pe scară largă.

Citește și...

Polonia a cedat. Guvernul de la Varșovia schimbă legea judiciară și acum speră ca UE să deblocheze fondurile pentru redresare

Polonia a înlocuit un organism controversat care a disciplinat judecătorii cu un nou grup de răspundere pentru a rezolva o dispută de lungă durată cu Uniunea Europeană cu privire la independența judiciară a țării.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, a declarat marți că speră că blocul va avea o reacție ”corespunzătoare” la această mișcare.

UE a înghețat miliarde de euro din fonduri pentru pandemie pentru Polonia din cauza criticilor la adresa statului de drept.....citește în continuare AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel