Comisia Europeană a anunţat vineri că a lansat împotriva Regatului Unit patru noi proceduri de infringement, care pot duce la o sesizare a justiţiei europene, pentru nerespectarea dispoziţiilor vamale post-Brexit prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord, relatează AFP.
În total, executivul UE a declanşat şapte proceduri de acest tip împotriva Londrei privind protocolul nord-irlandez, sursă de tensiuni între Londra şi Bruxelles.
"În pofida apelurilor repetate ale Parlamentului European, ale celor 27 de state membre şi ale Comisiei Europene de a aplica protocolul, guvernul britanic nu a făcut acest lucru", îşi exprimă regretul Comisia Europeană într-un comunicat.
Comisia Europeană critică "refuzul Regatului Unit de a angaja o discuţie serioasă din luna februarie", precum şi "trecerea proiectului de lege privind (revizuirea unilaterală a) protocolului privind Irlanda de Nord în Parlamentul britanic". Deputaţii britanici au adoptat la sfârşitul lunii iunie în primă lectură această revizuire unilaterală, considerată ilegală de Uniunea Europeană.
Patru noi proceduri de infracţiune prezentate vineri se adaugă altor trei anunţate - sau relansate în cadrul uneia dintre ele - pe 15 iunie. Ele pot duce la o acţiune în faţa Curţii de Justiţie a UE şi la constrângeri financiare.
Noile proceduri se referă la nerespectarea obligaţiilor vamale şi a controlului mărfurilor care merg din Irlanda de Nord spre Marea Britanie (ceea ce sporeşte, potrivit Bruxellesului, riscul de contrabandă pe la frontiera nord-irlandeză), nerespectarea legislaţiei europene în special privind taxele pe alcool şi privind TVA-ul pentru comerţul online.
Cele trei precedente acţiuni se refereau la nerespectarea exigenţelor în materie de certificare pentru circulaţia produselor agroalimentare, a obligaţiilor în termeni de controale sanitare şi fitosanitare, precum şi la necomunicarea către UE a anumitor date statistice privind comerţul, referitoare la Irlanda de Nord.
Regatul Unit are la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorilor Comisiei Europene şi a lua măsurile care se impun pentru a se conforma protocolului.
Protocolul nord-irlandez a fost negociat între Londra şi Bruxelles în cadrul tratatului de divorţ pentru a răspunde problemei delicate a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, şi Republica Irlanda, membră a UE.
El a fost conceput pentru a răspunde unui dublu obiectiv: protejarea pieţei unice europene şi evitarea revenirii la o frontieră terestră care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între Londra, Dublin şi principalele forţe politice din Irlanda de Nord.
Pentru a rezolva această problemă, guvernul lui Boris Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în cadrul pieţei unice europene, instaurând o frontieră vamală în Marea Irlandei cu restul Regatului Unit, cu controale şi formalităţi vamale.
Această situaţie complică aprovizionarea şi nemulţumeşte profund comunitatea unionistă din Irlanda de Nord pentru care locul provinciei în cadrul Regatului Unit este ameninţat.
Protocolul nu a fost totuşi niciodată aplicat complet, întrucât au fost prevăzute perioade de graţie privind controalele, ulterior prelungite, asupra unor produse precum carnea necongelată sau medicamentele.
În termenii acordului post-Brexit, Bruxellesul ar putea decide, drept represalii, să suspende aplicarea anumitor dispoziţii, cu riscul de a genera un profund diferend comercial cu Londra, notează Agerpres.
Fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak și fostul ministru de Externe Liz Truss se vor lupta pentru a deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, după ce au câștigat votul final al parlamentarilor și au ajuns în ultima etapă a concursului pentru a-l înlocui pe Boris Johnson.
Sunak a condus în toate tururile de vot în rândul parlamentarilor conservatori, dar Truss pare să fi câștigat niște avantaj.
Cine va triumfa atunci când rezultatul este anunțat pe 5 septembrie va moșteni unele dintre cele mai dificile condiții din Marea Britanie, din ultimele decenii. Inflația este pe cale să atingă 11%, creșterea stagnează, acțiunile industriale sunt în creștere, iar lira sterlină este aproape de minimele istorice față de dolar.
Marea Britanie, sub conducerea lui Johnson și ajutată de Truss, a adoptat, de asemenea, o linie dură împotriva Bruxelles-ului în negocierile sale post-Brexit, în jurul Irlandei de Nord, atrăgând acțiuni legale din partea Uniunii Europene, care amenință viitoarele relații comerciale.
Unsprezece candidați și-au prezentat inițial numele, dar într-un al cincilea și ultim scrutin al parlamentarilor conservatori de miercuri, ministrul junior al Comerțului Penny Mordaunt a fost eliminat. Sunak a câștigat 137 de voturi, față de cele 113 ale lui Truss și 105 ale lui Mordaunt.
Sondajele arată că Truss l-ar învinge pe Sunak în concursul membrilor de partid, deschizând șansa ca conservatorii să aleagă un lider care nu era cea mai populară alegere pentru parlamentari.
Truss le-a mulțumit unor parlamentari din afara clădirii instituției, la scurt timp după anunțarea voturilor. „Sunt aici ca să câștig”, a spus ea reporterilor. Într-o declarație, ea a adăugat: „În calitate de prim-ministru, mi-aș începe munca din prima zi, aș uni partidul și aș guverna în conformitate cu valorile conservatoare”.
Sunak a spus pe Twitter: „Sunt recunoscător că colegii mei și-au pus încrederea în mine astăzi. Voi lucra zi și noapte pentru a transmite mesajul nostru în toată țara”.
Mordaunt, care era cu doar opt voturi în spatele lui Truss, a cerut partidului să se unească.
"Politica nu este ușoară. Poate fi un loc dezbinător și dificil", a spus ea într-un comunicat. „Trebuie să lucrăm cu toții acum împreună pentru a ne unifica partidul și a ne concentra pe treaba care trebuie făcută”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News