Liderii Uniunii Europene au eşuat în cursul nopţii de joi spre vineri în a convine Ungaria să-şi ridice vetoul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro în favoarea Ucrainei, după ce reuşiseră anterior să deschidă negocierile de aderare cu această ţară aflată în război şi cu Republica Moldova, notează AFP.
'Rezumatul nopţii: veto pentru fonduri suplimentare în favoarea Ucrainei', ca şi pentru propunerea de revizuire a bugetului european, a indicat premierul ungar Viktor Orban pe reţeaua socială X (fostă Twitter). Celelalte 26 de ţări ale UE, reunite cu Ungaria în summit la Bruxelles, au fost nevoite să se plece în faţa obstinaţiei liderului naţionalist maghiar.
'Vom reveni asupra subiectului la începutul lui ianuarie' în cadrul unui nou summit, a declarat la miezul nopţii preşedintele Consiliului European Charles Michel. 'Suntem 26 de ţări care au dat undă verde. Nu există un acord cu Ungaria în acest moment, dar sunt încrezător că îl vom realiza anul viitor', a adăugat premierul olandez Mark Rutte.
UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi, pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor. Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.
Liderii europeni au reuşit, totuşi, cu câteva ore mai devreme să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Viktor Orban a acceptat de această dată să se abţină, pentru a nu fi nevoit să aprobe o decizie pe care continuă să o considere dezastruoasă pentru viitorul UE.
De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins gradul necesar de conformitate. Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară candidată la aderare.
Deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o 'decizie istorică', au salutat joi Statele Unite, notează AFP.
'Salutăm decizia istorică a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, un pas crucial spre îndeplinirea aspiraţiilor lor euro-atlantice', a declarat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Jake Sullivan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News