Liderii statelor Uniunii Europene au în vedere constituirea unui ''fond fiduciar'' pentru a susţine Ucraina şi a ajuta la reconstrucţia aceste ţări după războiul declanşat de Rusia, potrivit unui proiect consultat marţi de AFP.
Şefii de stat şi de guvern ai ţărilor UE se întâlnesc joi la Bruxelles pentru un summit de două zile dedicat consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.
Având în vedere distrugerile şi pierderile enorme suferite de Ucraina în urma agresiunii militare a Rusiei, Uniunea Europeană este determinată să susţină guvernul ucrainean pentru a răspunde nevoilor sale imediate şi, odată ce agresiunea rusă va fi încetat, pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice, se arată în proiectul cu concluzii al summitului european.
În acest scop, Consiliul European convine să fie creat un fond fiduciar de solidaritate cu Ucraina şi solicită ca pregătirile să înceapă fără întârziere, indică documentul, fără a oferi detalii despre modul de constituire şi funcţionare a fondului.
Conform aceluiaşi proiect, este solicitată şi organizarea unei conferinţe internaţionale pentru strângerea de fonduri în cadrul Fondului fiduciar de solidaritate cu Ucraina.
Iniţiativa a fost anunţată iniţial vineri de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o discuţie cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Acest fond ar contribui la furnizarea de servicii de bază şi ar răspunde nevoilor imediate ale cetăţenilor ucraineni şi de asemenea ar oferi lichidităţi pentru susţinerea continuă a autorităţilor şi, pe termen mai lung, ar servi drept coloană vertebrală a reconstrucţiei Ucrainei, a argumentat preşedintele Consiliului European.
UE a alocat deja 1,2 miliarde de euro pentru a ajuta autorităţile ucrainene în faţa asaltului trupelor ruse, plus încă un miliard de euro pentru achiziţionarea de arme destinate Ucrainei.
Potrivit Euneighbourseast.eu, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, liderii și instituțiile Uniunii Europene au condamnat ferm agresiunea rusă și încălcarea dreptului internațional. Aceștia cer Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare, să își retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei și să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei.
UE își intensifică sprijinul pentru Ucraina în termeni concreți. Pentru prima dată în istorie, UE va finanța achiziționarea și livrarea de arme și alte echipamente unei țări care este atacată. În același timp, UE consolidează sancțiunile împotriva Kremlinului, precum și a regimului Lukașenko din Belarus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News