Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) transmite că boosterul protejează împotriva bolilor grave, spitalizării și decesului.
O mare parte din Europa devine din nou roșu închis, culoarea care indică cel mai mare risc de Covid. Țări precum Franța, Portugalia, Italia, Grecia și Spania, se numără printre țările UE cele mai afectate de noul val de infecții, potrivit unui articol publicat de Europa Today.
”Pandemia este încă printre noi”, este avertismentul lansat de Bruxelles, care, împreună cu EMA, Agenția Europeană pentru Medicamente, invită populația să revină la vaccinare.
”Cifrele cresc din nou brusc în Europa”, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. "Autoritățile internaționale de reglementare sunt de acord că vaccinurile actuale funcționează împotriva Omicron și a subvariantelor sale. Protejați-vă cu vaccinuri și rapeluri pe tot parcursul verii", a reiterat într-un tweet.
Pentru EMA, ”produsele autorizate continuă să ofere protecție împotriva bolilor grave, spitalizării și decesului”. Din acest motiv, experții agenției UE încurajează ”utilizarea acestuia, acolo unde este disponibilă, atât ca vaccin primar, cât și ca doză de rapel”.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, susține că ne putem aștepta la un val 6 al pandemiei COVID, în contextul creșterii numărului de cazuri, însă, acesta va fi un val într-o perioadă în care ne obișnuim să conviețuim cu virusul.
"Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor.
"Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute"
Există un trend care este peste tot în Europa și nu numai. De fapt, noi trebuie să gândim așa… Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, din păcate, sunt în vârstă, au boli cronice, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Ceea ce discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face. Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună. Citește întreaga știre AICI.
Administraţia americană a anunţat miercuri că a cumpărat 105 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 produse de alianţa Pfizer-BioNTech, care vor fi livrate în Statele Unite în toamna acestui an, transmite AFP.
Noul contract, în valoare de 3,2 miliarde de dolari, include vaccinuri cu dozaje diferite: pentru bebeluşi, pentru copiii mici şi pentru adolescenţi/adulţi. Loturile ce vor fi furnizate ar putea să includă şi versiuni special dezvoltate împotriva variantei Omicron, aşa cum i-a recomandat marţi Guvernului un grup de experţi.
Livrările ar trebui să înceapă spre sfârşitul verii
Livrările ar trebui să înceapă spre sfârşitul verii şi să continue pe durata lunilor următoare, au anunţat miercuri companiile Pfizer şi BioNTech. Acordul, semnat cu departamentele de Apărare şi de Sănătate, include şi opţiunea de a achiziţiona până la 300 de milioane de doze. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci