Rezoluţia UE pentru combaterea sărăciei cere ca venitul minim garantat să reprezinte 60% din venitul mediu al fiecărei ţări membre. Pentru România ar însemna o creştere semnificativă de aproape 200 de lei adăugaţi la salariul minim garantat, dar tot am fi departe de ţările occidentale. În ţara noastră aproximativ 221.000 de persoane beneficiază de venitul minim garantat, potrivit cifrelor oferite în septembrie de ministrul Muncii Sulfina Barbu.
Conform ultimelor date, salariul mediu în România este de 1424 de lei. Plecând de la aceste date rezultă că un procent de 60% ar aduce salariul minim garantat la 840 de lei. În momentul actual salariul minim garantat este de 670 de lei.
"În 2010, numărul persoanelor afectate de sărăcie era de 116 milioane, adică peste 20% din cetăţenii UE, iar 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) trăiau în condiţii extreme", a declarat socialistul belgian Frédéric Daerden, autorul raportului adoptat de PE.
Raportat la moneda euro salariul minim din România este de 157,8 euro. În tările dezvoltate ale UE salariile sunt şi de 10 ori mai mari. Una dintre ţările cu cel mai mare venit minim este Franţa cu 1365 de euro. Nici Marea Britanie nu stă foarte raău. Venitul minim aici este de 1.085 de euro. Spania este şi ea o ţară care stă foarte bine în acest top cu 748 euro.
Mai aproape de noi se află Ungaria cu un venit minim de 293 de euro. Vecinii bulgari sunt chiar sub noi cu un salariu minim de 122 de euro.
Cel mai bine din acest punct de vedere stă Luxemburg, unde salariul minim este de 1757 de euro. Chiar şi aflată pe buza prăpastiei Grecia are un venit minim garantat de 5 ori mai mare ca al nostru cu 876 de euro.
Citește și:
Parlamentul UE vrea să impună venitul minim în statele membre pentru combaterea sărăciei
Sărăcia e mare în Uniunea Europeană. Românii sunt cei mai amărâți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News