Washingtonul, Uniunea Europeană și România resping referendumul care a avut loc, duminică, în Crimeea.
”Referendumul este ilegal și ilegitim, iar rezultatul său nu va fi recunoscut", au declarat președinții Consiliului European și al Comisiei Europene, Herman Van Rompuy și respectiv Jose Manuel Barroso, într-un comunicat comun, precizând că miniștrii de externe ai statelor membre ar urma să se pronunțe luni asupra unor noi sancțiuni.
În lumina celor mai recente evoluții, miniștrii de externe vor "examina situația mâine la Bruxelles și se vor pronunța asupra unor măsuri suplimentare în conformitate cu declarația șefilor de stat și de guvern de la 6 martie", conform aceleiași surse.
"O soluție pentru criză nu va putea fi găsită decât lucrând împreună pe plan diplomatic, inclusiv prin intermediul unor discuții directe între guvernele ucrainean și rus', au subliniat Barroso și Van Rompuy. Această soluție 'trebuie bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, au adăugat ei.
SUA resping și ele referendumul
Statele Unite "resping" referendumul care s-a desfăşurat duminică în Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin "contrar Constituţiei ucrainene", organizat "sub ameninţări cu violenţe" din partea Rusiei, afirmă Casa Albă, relatează AFP.
"Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare", a adăugat Jay Carney, un purtător de cuvânt al Executivului american, într-un comunicat.
"Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut această stare de fapt ieri (sâmbătă), într-o rezoluţie căreia numai Rusia i s-a opus", a adăugat el.
Traian Băsescu: Referendumul este ilegal
Preşedintele Traian Băsescu anunţă că România "consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia", potrivit unui comunicat remis, duminică seară, de Administraţia Prezidenţială.
„România consideră ilegal referendumul în curs de desfășurare în Crimeea și nu va recunoaște rezultatele acestuia în condițiile în care Curtea Constituţională a Ucrainei a declarat neconstituţională organizarea referendumului privind separarea Peninsulei Crimeea de Ucraina, iar preşedintele interimar al Ucrainei, domnul Oleksandr Turcinov, a semnat decretul de anulare a declarației de independență a acesteia.
Totodată, un scrutin organizat sub amenințarea ocupației militare nu poate întruni normele unui proces democratic care să poată fi recunoscut și legitimat de comunitatea internațională. Rezultatul previzibil și lipsit de fundament legal al actualului referendum îl reprezintă «anexarea» Crimeei.
Solicităm Federației Ruse să acționeze în relația cu Ucraina în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite și cu principiile de drept internațional, inclusiv prin prevederile Memorandumului de la Budapesta.
Susţinem independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi sprijinim reglementarea crizei pe cale diplomatică", se arată în comunicatul de presă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci