UE ia în considerare sancțiuni pentru importul de aur din Rusia

aur
aur

Pregătirile sunt în desfășurare pentru un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care să împiedice capacitatea țării de a finanța forțele armate.

Uniunea Europeană (UE) analizează o interdicție a importului de aur asupra Rusiei în urma invaziei sale asupra Ucrainei, a raportat Bloomberg, citând surse aflate la curent cu această situație.

O mișcare similară a fost anunțată recent de către națiunile Grupului celor Șapte (G7) împotriva Rusiei pentru a paraliza și mai mult sursele de venituri ale acesteia din urmă.

La acel moment, Marea Britanie a spus că noua interdicție a importurilor de aur din Rusia va avea un „impact uriaș” asupra capacității Moscovei de a-și finanța forțele armate.

În 2021, exporturile de aur ale Rusiei au fost estimate la 12,6 miliarde de lire sterline. Se pretinde a fi a doua cea mai mare țară miniera de aur din lume.

Una dintre surse a spus că noul set de măsuri împotriva Rusiei se află în pregătire. Se anticipează că acest lucru va adăuga mai multe măsuri la propunerile deja prezentate spre aprobare statelor membre.

În plus, noul pachet de sancțiuni va include remedieri ale măsurilor aprobate anterior, inclusiv modificări ale regulilor legate de tranzitul mărfurilor sancționate către Kaliningrad în Rusia.

Cu toate acestea, unii oficiali sugerează că Lituania ar putea fi presată să permită tranzitul mărfurilor interzise către Kaliningrad.

În conformitate cu sancțiunile convenite de bloc, Lituania impune și anumite restricții Rusiei.

Una dintre sursele Bloomberg a spus că orice măsură de aplicare a sancțiunilor împotriva Rusiei ar fi eficientă pentru întreaga UE.

La reuniunea liderilor G-7 care a avut loc recent în Germania, țările au convenit, de asemenea, să discute opțiunile de a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc.

Cu toate acestea, la o întâlnire de săptămâna trecută, ambasadorii UE au spus că mecanismul propus de G-7 nu va fi implementat în viitorul apropiat, a raportat Bloomberg News citând una dintre persoane.

Estonia îl sfidează pe Putin. Interdicţie de import şi export de bunuri din Rusia

Luni, 11 iulie, în Estonia intră în vigoare o interdicţie privind importul şi exportul din Rusia de bunuri vizate de sancţiuni, interdicţie care se va aplica şi în cazul persoanelor fizice. Interdicţia are legătură cu sancţiunile adoptate de UE, a specificat Departamentul Fiscal şi Vamal, într-un comunicat. 

Lista lungă de mărfuri interzise include băuturi spirtoase precum vodcă, ginul, lichiorurile etc., mobilierul vechi şi nou şi componente ale acestora, lemnul şi produsele din lemn, anvelopele noi, cimentul, caviarul, piesele auto noi sau la mâna a doua, recipientele din sticlă etc.

Este interzis pentru persoanele fizice la intrarea în Rusia să deţină mai mulţi bani cash decât este prevăzut pentru o călătorie, electronice de larg consum în valoare de peste 750 de euro (smartphone-uri, laptopuri etc.) şi alte articole în valoare de peste 300 de euro.

Restricţia nu se aplică asupra obiectelor personale, inclusiv asupra unui smartphone folosit, geantă de mână valoroasă, îmbrăcăminte exterioară etc.

Departamentul a îndemnat oamenii să ia această problemă în serios şi să verifice cu atenţie ce cumpără în Federaţia Rusă şi ce vor lua cu ei într-o călătorie în Federaţia Rusă, să ţină cont de restricţii pentru a evita alte probleme.

De asemenea, aminteşte că încălcarea sancţiunilor internaţionale de către persoanele fizice se pedepseşte cu amendă sau închisoare de până la cinci ani. Aceeaşi infracţiune săvârşită de o persoană juridică se pedepseşte cu amendă, scrie RADOR.

Livrările de gaze ruseşti spre Germania au fost întrerupte timp de zece zile pentru lucrări de mentenanţă dinainte programate la conducta Nord Stream 1, care trece prin Marea Baltică, cea mai importantă conexiune pentru fluxul de gaze naturale spre Germania, relatează luni DPA.

Gigantul rus Gazprom a demarat în cursul dimineţii lucrările de mentenanţă la cele două ramuri ale gazoductului Nord Stream-1, prin care pompează o mare cantitate din gazele sale livrate în Germania, precum şi în alte mai multe ţări din Occident, notează AFP.

Oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită

Furnizarea de gaze era programată să fie întreruptă de luni, ora locală 06:00 (04:00 GMT), pentru a fi reluată în cursul dimineţii de 21 iulie. Totuşi, oficialităţile germane sunt foarte îngrijorate că aprovizionarea cu gaze ruseşti ar putea să nu fie restabilită, având în vedere că războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă, notează DPA.

Germania şi alte ţări occidentale au impus mai multe runde de sancţiuni împotriva Moscovei în efortul de a opri luptele, chiar dacă multe ţări depind în grad ridicat de resursele energetice ruseşti, în timp ce Moscova a ripostat la sancţiuni prin întreruperea aprovizionării cu gaze a mai multor state care au instituit sancţiuni împotriva sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel