Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Josep Borrell au declarat vineri că UE va face tot ce îi stă în putință pentru a trage Rusia la răspundere pentru moartea liderului opoziției, Alexei Navalnîi, scrie Reuters.
"El a fost ucis treptat de președintele Putin și regimul său, care nu se tem de nimic mai mult decât de disidența propriului popor", au spus von der Leyen și Borrell.
"Nu vom economisi eforturi pentru a trage la răspundere conducerea politică și autoritățile ruse."
Liderii Comisiei Europene au cerut Rusiei să stabilească toate faptele legate de moartea lui Navalnî și să "elibereze imediat toți ceilalți prizonieri politici".
Vicepreședinta SUA, Kamala Harris, a declarat că moartea lui Alexei Navalnîi, într-un penitenciar arctic, vineri, în cazul în care este confirmată, ar fi un semn suplimentar al brutalității președintelui rus Vladimir Putin.
Raportul privind moartea lui Navalnî a zguduit Conferința Anuală de Securitate de la München, unde liderii sunt adunați pentru a întări unitatea în mijlocul invaziei rusești în Ucraina, care durează de doi ani.
Președintele SUA, Joe Biden, a trimis-o pe Harris la conferința de la München în ultimii ani, iar vineri se îndrepta spre East Palestine, un oraș din Ohio care s-a confruntat cu consecințele unui deraiu de tren incendiar acum un an.
Harris a subliniat că SUA nu se vor retrage niciodată de la obligațiile sale în cadrul alianței NATO, stabilite după cel de-Al Doilea Război Mondial, contrastând abordarea lui Biden în privința implicării globale cu viziunile izolaționiste ale lui Donald Trump, candidat la alegerile prezidențiale.
"Angajamentul nostru de a construi și de a menține alianțe ne-a ajutat să devenim cea mai puternică și prosperă țară din lume", a spus ea. "Să punem totul în pericol ar fi o prostie."
Harris a exprimat scepticism cu privire la explicația oficială a Rusiei conform căreia Navalnî a căzut inconștient și a murit după o plimbare în penitenciar.
"Să fim clari, Rusia este responsabilă", a spus ea, adăugând că ar fi "un semn suplimentar al brutalității lui Putin" dacă moartea ar fi confirmată.
Înainte de discursul lui Harris, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că, dacă rapoartele privind moartea lui Navalnî sunt exacte, ele subliniază "slăbiciunea și putreziciunea" Rusiei.
La scurt timp după remarci, soția lui Alexei Navalnî, Yulia, a urcat pe scenă și a primit un ovat în picioare, cerând puterilor străine să se unească și să lupte împotriva "regimului groaznic" din Rusia. Harris s-a întâlnit cu ea la marginea conferinței și a "exprimat tristețea și indignarea" în legătură cu rapoartele privind moartea soțului său, a declarat un oficial de la Casa Albă.
Biden l-a avertizat pe Putin după întâlnirea cu liderul rus la Geneva în iunie 2021 că Rusia ar risca "consecințe devastatoare" dacă Navalnî ar muri în închisoare. În urma acestui eveniment, relațiile SUA cu Rusia au fost într-un declin accentuat din cauza războiului din Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu