UE îl felicită pe Starmer. Optimismul piere când vine vorba de întoarcerea Marii Britanii în bloc

foto: Agerpres
foto: Agerpres

Liderii Uniunii Europene au salutat vineri victoria zdrobitoare a Partidului Laburist în alegerile britanice, exprimând speranța unei îmbunătățiri a relațiilor dintre Londra și Bruxelles. Totuși, aceștia nu anticipează schimbări semnificative în acordurile post-Brexit, relatează AFP.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris rezultatul alegerilor drept o "victorie electorală istorică" și și-a exprimat bucuria de a colabora cu guvernul laburist condus de Keir Starmer. Michel a subliniat că "UE și Regatul Unit sunt parteneri esențiali, care cooperează în toate domeniile de interes reciproc pentru cetățenii noștri." El a anunțat că se va întâlni cu Starmer la Summitul Comunității Politice Europene (CPE) pe 18 iulie, pentru a discuta provocările comune, precum stabilitatea, securitatea, energia și imigrația.

Keir Starmer a promis să reducă tensiunile comerciale cu UE, primul partener al Regatului Unit, dar a subliniat că guvernul său nu va pune în discuție Brexitul și nu va încerca să revină pe piața unică europeană, asigurându-și electoratul că dorește doar ca "Brexitul să funcționeze". Diplomați de la Bruxelles, sub protecția anonimatului, au subliniat că amploarea unor posibile progrese în vederea îmbunătățirii acordurilor existente va fi limitată, deoarece acordurile post-Brexit din 2020 și 2023 sunt "foarte complexe" și includ echilibre greu de schimbat. Aceștia consideră că doar ajustări marginale rămân posibile în mai multe domenii, precum importul de plante și animale, schimburi de tineri, respectarea anumitor norme europene de către industriile britanice și recunoașterea reciprocă a anumitor calificări.

O mai bună cooperare în domeniile apărării și securității este considerată o prioritate de ambele părți ale Canalului Mânecii. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Starmer pentru a consolida securitatea europeană. Premierul eston, Kaja Kallas, numită șefă a diplomației UE, a salutat angajamentul Regatului Unit față de securitatea comună.

Directorul Consiliului European de Relații Internaționale (ECFR), Mark Leonard, consideră că instabilitatea internațională și o eventuală revenire a fostului președinte american Donald Trump fac cooperarea în domeniul apărării "mai pertinentă". Regatul Unit și 23 dintre cele 27 de state membre ale UE fac parte din NATO, o organizație criticată de Trump.

Diverse guverne conservatoare britanice au politizat mult relația cu Bruxelles-ul pentru a apăra "suveranitatea post-Brexit" a Regatului Unit. Cu toate acestea, viitorul guvern Starmer este anticipat să adopte o atitudine mai rațională. Diplomații europeni sunt conștienți de îngrijorările britanice legate de imigrație. Mark Leonard apreciază că o adevărată linie roșie va fi revenirea la libertatea circulației persoanelor, semnal care a apărut din referendumul Brexitului din 2016.

Barry Colfer, directorul de cercetare la Institute of International and European Affairs, avertizează că alegerile britanice nu sunt în centrul atenției la Bruxelles, unde scrutinele din Franța și Statele Unite sunt considerate mai importante. În ansamblu, Bruxelles-ul este mai optimist cu privire la atitudinea noului guvern de la Londra, anticipând o abordare mai "pragmatică". Cu toate acestea, nu se așteaptă schimbări imediate. "Atmosfera se va schimba, dar rezultatele concrete vor avea nevoie de timp," a concluzionat un diplomat european, subliniind "disponibilitatea" părții europene de a colabora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel