UE, în favoarea unor acorduri comerciale cu parteneri 'fiabili' în criza energetică

UE, în favoarea unor acorduri comerciale cu parteneri 'fiabili' în criza energetică - Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
UE, în favoarea unor acorduri comerciale cu parteneri 'fiabili' în criza energetică - Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Uniunea Europeană şi-a exprimat dorinţa de a încheia mai multe acorduri comerciale 'cu parteneri fiabili' cu scopul de a lupta împotriva efectelor problemelor de aprovizionare, în special privind energia, după invazia rusă în Ucraina, a explicat joi la Washington comisarul european al comerţului, Valdis Dombrovskis, citat de AFP. 

Europa se confruntă cu consecinţele creşterii preţurilor la energie, în special la gaze, şi efectele acesteia asupra producţiei de electricitate, mai ales după începerea războiului şi a tăierii progresive a aprovizionării din Rusia.

'Moscova îşi utilizează resursele energetice drept armă de şantaj şi manipulare', a denunţat Dombrovskis în faţa presei, după o întâlnire cu ambasadoarea americană a comerţului, Katherine Tai.

Întreruperile în aprovizionarea cu gaze ruseşti au forţat statele membre ale UE să se aprovizioneze de urgenţă din alte surse înainte de venirea iernii. Unele ţări, în special Germania şi Italia, au fost afectate în mod special, cu atât mai mult cu cât ele se aprovizionau până în prezent în principal cu gaze ruseşti, mai ieftine.

UE trebuie să-şi diversifice aprovizionarea

Comisarul european a recunoscut că UE trebuie să-şi diversifice aprovizionarea şi a subliniat faptul că SUA sunt angajate în acest sens 'în mod semnificativ'.

Norvegia, care nu este membră a UE, a devenit principalul furnizor de gaze pentru statele membre. Dar Europa trebuie să-şi continue efortul de diversificare 'pentru un anumit număr de materii prime şi minerale esenţiale', a adăugat Valdis Dombrovskis, afirmând că blocul comunitar doreşte să-şi consolideze cooperare cu SUA cu privire la aceste subiecte.

Efectele conflictului

Efectele conflictului au relansat interesul UE 'de a lucra la încheierea unor acorduri de liber schimb cu parteneri fiabili peste tot în lume pentru a rezista mai bine acestui tip de şocuri', a mai adăugat el.

La rândul său, Katherine Tai a salutat o 'întrevedere productivă şi pozitivă'. Întrebată despre subvenţionarea vehiculelor electrice fabricate în SUA, anunţată de administraţia americană şi care a suscitat îngrijorarea UE, ministrul american a asigurat că este 'încrezătoare' asupra capacităţii celor două părţi de a găsi o soluţie, fără a oferi mai multe detalii.

Comisia Europeană a estimat că această subvenţie este 'discriminatorie' faţă de fabricanţii străini şi 'incompatibilă' cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Aceste subvenţii sunt de 7.500 de dolari şi privesc cumpărarea de vehicule electrice cumpărate în America de Nord şi echipate cu baterii fabricate în SUA, scrie Agerpres.

Citește și - Rusia ameninţă cu renunţarea la acordul privind exportul de cereale pe Marea Neagră

Moscova şi-a exprimat la ONU preocupările cu privire la acordul asupra exportului de cereale pe Marea Neagră şi este pregătită să renunţe la reînnoirea acestui acord luna viitoare dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute, a declarat joi pentru Reuters, la Geneva, ambasadorul Rusiei pe lângă Naţiunile Unite.

Acordul, negociat de ONU şi de Turcia în iulie, a deschis calea Ucrainei pentru a-şi relua exporturile de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră, care fuseseră închise de la începerea invaziei ruse în această ţară. Moscova a obţinut garanţii pentru propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

Acordul a permis să se evite o criză alimentară mondială: Rusia şi Ucraina sunt două dintre cele mai mari exportatoare de cereale din lume, iar Rusia este primul exportator de îngrăşăminte. Dar Moscova s-a plâns în mai multe rânduri de modul în care acordul este implementat, argumentând că întâmpină în continuare dificultăţi în a-şi vinde îngrăşămintele şi alimentele.

Într-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasador al Rusiei pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, conţinând o listă de plângeri. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel