Operatorii ucraineni și cei din UE au semnat o declarație comună privind eforturile coordonate pentru a asigura și a stabiliza roamingul disponibil sau gratuit și apelurile internaționale între UE și Ucraina.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, declarația a fost semnată până acum de 27 de operatori din UE și Ucraina, inclusiv mai multe grupuri pan-europene, precum și o asociație care reprezintă mai mulți operatori de telefonie mobilă virtuală (MVNO-uri din Europa).
„În cadrul evenimentului virtual european, 24 de operatori de telefonie mobilă din UE și trei operatori de telefonie mobilă ucraineană au semnat o declarație comună de coordonare a eforturilor pentru a asigura un roaming accesibil și gratuit în timpul convorbirilor internaționale UE-Ucraina”, a scris viceprim-ministrul, ministrul Digital, în canalul său Telegram Mykhailo Fedorov.
El a subliniat că acesta este un pas important de integrare digitală europeană pentru Ucraina și a subliniat eforturile Comisiei Europene și ale Parlamentului European de a uni toți operatorii europeni, precum și Uniunea Națională și Serviciul de Comunicații Speciale de Stat al Ucrainei.
Potrivit unei declarații de pe site-ul Comisiei Europene, declarația comună recunoaște importanța accesului la comunicare în timpul crizei și urmărește să se asigure că operatorii UE-Ucraina pot continua să ofere conexiuni la prețuri accesibile refugiaților din Ucraina.
„Operatorii se angajează să ia măsuri voluntare, în special pentru a reduce tarifele angro de roaming și alte tarife pe care le percep reciproc pentru a permite apeluri internaționale către și dinspre Ucraina. Acest lucru va minimiza costurile suplimentare pentru operatorii de telecomunicații atât din UE, cât și din Ucraina, astfel încât fiecare dintre ei își poate acoperi propriile costuri.
„Începând de astăzi, declarația este deschisă tuturor operatorilor care doresc să o semneze în orice moment. Acesta va fi aplicat timp de trei luni și va fi apoi revizuit în lumina situației în schimbare rapidă, a obiectivelor umanitare și dacă alte măsuri pe termen lung din partea guvernului și/sau industriei vor fi adecvate.
Viețile a milioane de ucraineni au fost date peste cap de războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Se estimează că în jur de 4,2 milioane de refugiați au ajuns în țările învecinate, în special în Polonia, Slovacia, Ungaria și România, de unde se mută treptat către alte state membre”, conform site-ului Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News