UE își exprimă îngrijorarea cu privire la tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

UE și-a exprimat, vineri, îngrijorarea cu privire la tensiunile dintre Azerbaidjan și Armenia.

Într-o declarație, Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, a declarat că: „UE a urmărit îndeaproape tensiunile tot mai mari dintre Azerbaidjan și Armenia în ultimele săptămâni”.

Referindu-se la drumul de munte care leagă Armenia de regiunea Karabakh, Massrali a avertizat că „blocarea totală a coridorului Lachin” este „foarte îngrijorătoare”.

„Amenință direct mijloacele de trai ale populației locale și ridică temeri serioase cu privire la o potențială criză umanitară”, a subliniat ea.

Massrali a reafirmat că „UE continuă să fie angajată la cel mai înalt nivel politic pentru a ajuta la dezamorsarea acestor tensiuni și pentru a găsi soluții acceptabile pentru ambele părți”.

Relațiile dintre fostele republici sovietice, Armenia și Azerbaidjan, au fost tensionate încă din 1991, când armata armeană a ocupat Nagorno-Karabah, un teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului.

În 2020, Azerbaidjan a eliberat mai multe orașe și peste 300 de așezări și sate care au fost ocupate de Armenia, iar luptele s-au încheiat cu un acord negociat de Rusia.

Cu toate acestea, ciocnirile dintre cele două părți au izbucnit de mai multe ori de atunci, potrivit aa.com.tr.

VEZI ȘI: Mircea Geoană vede România ca o ţară de imensă relevanţă strategică pentru Occident 

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Timişoara, că vede România ca o ţară de o imensă relevanţă strategică pentru Occident, pentru NATO şi Uniunea Europeană. 

Mircea Geoană a subliniat că poziţia sa în cadrul NATO este foarte importantă şi se concentrează asupra ei pentru a-şi duce mandatul la final făcându-şi datoria cât mai bine cu putinţă, refuzând să răspundă presei dacă este interesat de o posibilă candidatură la prezidenţialele de anul viitor.

'Am o poziţie foarte importantă la NATO şi este absolut normal şi moral să mă concentrez asupra acestei poziţii foarte importante şi să-mi fac datoria cât mai bine cu putinţă, până la finalul mandatului. Viitorul îl vom discuta la momentul potrivit. (...) ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel