UE lansează pachete de inovații în domeniul A.I. pentru startup-uri și IMM-uri

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

UE va finanța tehnologie AI pentru a ajuta statele și orașele să simuleze noi metode de îmbunătățire a traficului, spitalelor și serviciilor care pot face viața mai bună pentru cetățenii europeni.

Comisia UE a lansat un pachet de măsuri pentru a sprijini startup-urile și IMM-urile europene în dezvoltarea Inteligenței Artificiale (IA) de încredere, respectând valorile și regulile UE. Acest lucru urmează acordul politic încheiat în decembrie 2023 cu privire la Legea UE privind IA - prima lege cuprinzătoare privind Inteligența Artificială din lume - care va sprijini dezvoltarea, implementarea și adoptarea IA de încredere în UE, se prezintă în comunicatul Comisiei Europene.

În discursul său din 2023 privind starea Uniunii, Președinta von der Leyen a anunțat o nouă inițiativă pentru a pune la dispoziție supercomputerele Europei pentru startup-urile inovatoare de IA. Scopul este de a antrena modele de IA de încredere. În prima etapă, Comisia a lansat în noiembrie 2023 Marea Provocare a IA, un premiu care oferă sprijin financiar și acces la supercomputere startup-urilor de IA. Pachetul de astăzi pune în practică acest angajament printr-o serie largă de măsuri de sprijinire a startup-urilor de IA și a inovației, inclusiv o propunere de a oferi acces privilegiat la supercomputere pentru startup-urile de IA și comunitatea mai largă de inovatori. Acesta conține:

Modificarea Regulamentului EuroHPC pentru a înființa Fabrici de IA, un nou pilon pentru activitățile Comunului European al supercalculatoarelor. Aceasta include:

Achiziționarea, modernizarea și operarea de supercomputere dedicate IA pentru a permite învățarea automată rapidă și antrenarea de modele IA Generale cu Scop General (GPAI);Facilitarea accesului la supercomputerele dedicate IA, contribuind la extinderea utilizării IA către un număr mare de utilizatori publici și privați, inclusiv startup-uri și IMM-uri;Oferirea unui punct unic pentru startup-uri și inovatori, sprijinind ecosistemul de startup-uri și cercetare în dezvoltarea algoritmilor, testarea, evaluarea și validarea modelelor AI la scară largă, furnizând facilități de programare prietenoase cu supercomputerele și alte servicii care permit IA;Permite dezvoltarea unei varietăți de aplicații emergente de IA bazate pe modele AI Generale cu Scop General.

Decizia de a înființa un birou de IA în cadrul Comisiei, care va asigura dezvoltarea și coordonarea politicii de IA la nivel european, precum și supravegherea implementării și aplicării viitoarei Legi a IA.

O Comunicare privind Startup-urile și Inovația AI din UE care descrie activitățile cheie suplimentare:

Sprijin financiar din partea Comisiei prin intermediul programelor Horizon Europe și Digital Europe dedicate IA generative. Acest pachet va genera o investiție publică și privată suplimentară de aproximativ 4 miliarde de euro până în 2027;Inițiative pentru consolidarea bazei de talente în domeniul IA generative a UE prin activități de educație, formare și recalificare;Stimularea investițiilor publice și private în startup-urile și scale-up-urile de IA, inclusiv prin capital de risc sau sprijin prin acțiuni de accelerare EIC și InvestEU;Accelerarea dezvoltării și implementării Spațiilor Comune Europene de Date, puse la dispoziție comunității de IA, pentru care datele reprezintă o resursă cheie pentru antrenarea și îmbunătățirea modelelor lor. Un nou Document de Lucru al Personalului privind spațiile comune europene de date a fost publicat, oferind ultimele noutăți;Inițiativa „GenAI4EU”, care urmărește să sprijine dezvoltarea unor noi cazuri de utilizare și aplicații emergente în cele 14 ecosisteme industriale ale Europei, precum și în sectorul public. Aria de aplicare include robotică, sănătate, biotehnologie, producție, mobilitate, climă și lumi virtuale.

Comisia stabilește, de asemenea, în colaborare cu mai multe state membre, două Consorții Europene de Infrastructuri Digitale (CEDIs):

„Alianța pentru Tehnologii Lingvistice” (ALT-CEDI) își propune să dezvolte o infrastructură comună europeană în tehnologiile lingvistice pentru a aborda lipsa de date europene în limbile pentru antrenarea soluțiilor de IA, precum și pentru a susține diversitatea lingvistică și bogăția culturală a Europei. Aceasta va sprijini dezvoltarea de modele europene de limbă largă.

CEDI-ul „CitiVERSE” va aplica instrumente AI de ultimă generație pentru a dezvolta și îmbunătăți Simulatoare Digitale Locale pentru Comunități Inteligente, ajutând orașele să simuleze și să optimizeze procese, de la gestionarea traficului la gestionarea deșeurilor.

Comisia a adoptat, de asemenea, o Comunicare care conturează abordarea strategică a Comisiei privind utilizarea Inteligenței Artificiale. Cu această viziune strategică, Comisia anticipează și se pregătește intern pentru implementarea Legii UE privind IA. Aceasta include acțiuni concrete privind modul în care Comisia își va dezvolta capacitatea instituțională și operațională pentru a asigura dezvoltarea și utilizarea unei IA de încredere, sigure și etice. Comisia se pregătește, de asemenea, să sprijine administrațiile publice din UE în propriile lor adoptări și utilizări ale Inteligenței Artificiale.

Urmează Etapele Următoare:


Parlamentul European și Consiliul vor analiza acum amendamentele propuse de Comisie la Regulamentul privind Înființarea Comună a Înaltelor Calculatoare de Performanță Europene.

Biroul de IA va fi înființat în cadrul Comisiei. Biroul de IA va implementa viitoarea Lege a IA la nivelul UE și va supraveghea regulile pentru modelele și sistemele de IA cu scop general. Acesta ar trebui să devină un organism central de coordonare pentru politica de IA la nivelul UE și să coopereze cu alte departamente ale Comisiei, organisme UE, state membre și comunitatea de părți interesate. Va avea o vocație internațională și va promova abordarea UE în ceea ce privește guvernarea IA și va contribui la activitățile internaționale ale UE în domeniul IA. În general, Biroul de IA ar trebui să construiască cunoștințe și înțelegere cu privire la IA și să promoveze inovația în domeniul IA. Decizia de a înființa Biroul de IA intră în vigoare la 24 ianuarie, iar operațiunile încep în lunile următoare.

Statele membre vor înființa acum Consorții Europene de Infrastructură Digitală ALT-EDIC și CitiVERSE EDIC cu sprijinul Comisiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel