UE menține presiunea asupra Kosovo pentru negocierile cu Serbia, refuzând să ridice sancțiunile

Spania recunoaşte paşapoartele eliberate de Kosovo, nu și independența sa / Foto: Pixabay
Spania recunoaşte paşapoartele eliberate de Kosovo, nu și independența sa / Foto: Pixabay

Un grup de state membre ale UE continuă să își mențină pozițiile din aprilie împotriva ridicării imediate a tuturor sancțiunilor financiare și politice impuse acum douăsprezece luni Kosovo, menținând astfel presiunea asupra guvernului kosovar și sperând că prin menținerea în vigoare a unor sancțiuni vor obliga autoritățile din Pristina să formeze un organism autonom pentru minoritatea sârbă, insistat de Serbia, relatează dtt-net.com.

Prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a cerut Uniunii Europene să ridice restricțiile privind finanțarea și participarea la negocieri impuse țării sale, acuzând Bruxelles-ul că adoptă o atitudine blândă față de Serbia în contextul tensiunilor regionale.

„Am fost criticați pe nedrept pentru violențele din nordul anului trecut, iar UE a impus măsuri împotriva Kosovo. Pe de altă parte, Serbia se aliniază cu Federația Rusă în ceea ce privește agresiunea din Ucraina, și nu există sancțiuni pentru Serbia,” a declarat Kurti pentru POLITICO.

UE a impus Kosovo măsuri restrictive vara trecută, ca răspuns la un val de violență legat de votul local în regiune. Măsurile au interzis efectiv unele întâlniri la nivel înalt între oficialii UE și cei kosovari, au suspendat proiectele UE și au redus fluxurile de finanțare pentru Kosovo. Acestea au urmat mai mult de un an de tensiuni în creștere între Serbia și Kosovo, care au fost implicate într-un război sângeros cu peste două decenii în urmă.

Decizia UE de a impune restricții — care a reflectat acțiuni similare ale Statelor Unite — a reflectat frustrarea crescândă față de guvernul Kurti în ceea ce privește gestionarea alegerilor disputate din nordul dominat de sârbi. Populația sârbă a boicotat alegerile, ceea ce a dus la alegerea a patru primari etnici albanezi cu o prezență scăzută la vot. Cu ajutorul poliției, Kosovo a instalat primarii, rezultând în luni de incidente violente.

Într-o oarecare descoperire, Kosovo și Serbia au recunoscut oficial plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor luna aceasta — o sursă majoră de tensiune în ultimul an. UE a salutat mișcarea.

Dar nu a fost suficient pentru ca Bruxelles-ul să își reconsidere restricțiile asupra Kosovo.

„UE a făcut cereri specifice pentru de-escaladare către Kosovo și acestea au fost comunicate clar și repetat părții kosovare,” a declarat un purtător de cuvânt al agenției de politică externă a UE, EEAS. „Aceste măsuri sunt reversibile — dar Kosovo nu a îndeplinit încă pe deplin aceste cereri.”

Cereri UE au inclus stabilirea unei asociații a municipiilor cu majoritate sârbă, un plan care datează din 2013, împreună cu organizarea de noi alegeri în nord.

Kurti a declarat pentru POLITICO că guvernul său este angajat în organizarea de noi alegeri în curând. „Ar putea fi anul acesta — în următoarele câteva luni,” a spus el, adăugând că ar fi necesare semnături de la cel puțin 20% din alegătorii eligibili pentru a iniția procedura — un proces care este în desfășurare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel