Alex Coita a făcut o analiză a problemelor pe care le are de înfruntat Uniunea Europeană și a mișcărilor care vor afecta România.
Alex Coita a postat o analiză cu privire la mișcările din ultima perioadă care destabilizează principiul pe care s-a fundamentat Uniunea European, respectiv coeziunea.
"Probabil ați auzit că, ieri, Macron și-a retras ambasadorul de la Roma, deranjat de faptul că vicepremierul italian Luigi di Maio a avut o întâlnire mult prea cordială cu liderul mișcării vestelor galbene, cei care constituie o amenințare mortală pentru președintele francez. Ultima dată când a avut loc un scandal diplomatic de o asemenea amploare între cei doi membri fondatori ai UE a fost, ați ghicit, în al doilea război mondial.
Dar crăpăturile din structura proiectului european sunt mult mai complexe și mai profunde decât falia dintre establishment și populiști. Iau două exemple la întâmplare: Margrethe Vestager, Comisar european pentru competiție (ALDE, Danemarca), a blocat fuziunea dintre giganții europeni Alstom și Siemens, călcând în picioare interesele franco-germane, care încearcă cu disperare să țină pasul cu China.
Tot săptămâna asta, un editorial care a trecut neobservat la noi, publicat în Financial Times de ministrul de externe al Olandei Stef Blok (ALDE) cere ca viitoarea Comisie Europeană să fie „mai puțin politică", atacând frontal procesul prin care candidatul la șefia acesteia e numit politic. Șah la Merkel", scrie Alex Coita.
Citește și: Hannelore și Bogdan, răsturnare de situație? Ce s-a întâmplat cu divorțul
Analistul continuă printr-o prezentare a procesului din care România ar putea ieși foarte șifonată.
"În acest timp, noua șefă a CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, declară că își dorește ca „dictatorul" Viktor Orban să rămână în PPE pentru că există lucruri în comun și e mai bine să existe un dialog. În schimb, în cazul României se strânge din ce în ce mai tare șurubul, speța numirii Laurei Codruța Koveși la parchetul european fiind doar un episod dintr-un serial care cu siguranță va continua și din care noi vom ieși destul de șifonați.
Sigur, mai sunt puțin peste 100 de zile până la alegeri și toți luptă pentru o poziție cât mai bună la masa negocierilor care vor urma. Dar, dincolo de logica electorală firească, există în Europa azi prea multe falii care se întrepătrund, iar fărâmițarea aceasta va deveni din ce în ce mai greu de gestionat", susține Alex Coita.
Citește și: Proteste la Parlament. Ce vor protestatarii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu