UE propune o nouă etichetă alimentară care să reducă deșeurile.
Publicitate
Pâine, mezeluri și gemuri, acestea sunt doar câteva dintre alimentele care ar putea intra sub noua etichetă alimentară pe care Comisia Europeană tocmai și-a propus să o introducă pentru a reduce drastic risipa în sectorul alimentar.
Denumirea propusă de Bruxelles este ”Bun de consumat și după”, pentru a indica faptul că și după data indicată pe etichetă, aceste produse, dacă sunt depozitate în mod corect, sunt comestibile și nu este necesar să fie aruncate, potrivit Agrifood.
Numai alimentele ambalate și nu alimentele proaspete trebuie să poarte această etichetă. Termenul stabilește o dată, dincolo de care produsul prezintă cu siguranță modificări și pericole pentru sănătate, în timp ce al doilea indică o dată orientativă. Prin urmare, există două regimuri diferite care se aplică alimentelor distincte.
Data de expirare ar trebui să se aplice alimentelor care sunt foarte perisabile din punct de vedere microbiologic, care, prin urmare, ar putea constitui, după o perioadă scurtă, un pericol imediat pentru sănătatea umană.
Formularea ”utilizare până” este, prin urmare, asociată cu data de expirare efectivă și trebuie completată cu indicarea datei în sine (ziua, luna și anul). Condițiile de păstrare care trebuie respectate sunt și ele obligatorii, atât pentru produsul încă închis, cât și odată cu deschiderea ambalajului.
În Europa, 10% din risipa alimentară este atribuită interpretării incorecte a acestora. Pentru a reduce risipa și a încerca să elimine această confuzie, executivul european a propus o revizuire a regulilor privind data de expirare a alimentelor, cu adăugarea pe etichetă a mențiunii ”Bun de consumat și după”. Informațiile vor fi adăugate la eticheta ”a se consuma cel mai bine înainte de...”.
Există mai multe alimente care pot fi consumate peste 1 lună dincolo de TMC. Acestea sunt produse din carne ambalate, mezeluri și produse delicate crude, gătite și condimentate. Durata se extinde pe una sau 2 luni dincolo de TMC pentru: dulciuri ambalate, dulcețuri și conserve, făină și cereale, paste uscate, orez, cuscus. Puteți mânca și la 6 luni după Tmc: lapte Uht, condimente și ierburi aromatice, sosuri precum maioneza, ketchup, muștar, sucuri de fructe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu