Europa ar putea avea, în curând, o singură agenție de spălare a banilor.
Europa are nevoie de o singură agenţie care să combată spălarea banilor, a apreciat, vineri, Benoit Coeure, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene, după recentele scandaluri în care sunt implicate o serie de bănci europene, ce au scos în evidenţă deficienţele cu care se confruntă blocul comunitar în a preveni infracţionalitatea financiară, transmite Reuters.
"Sprijinim orice iniţiativă care conduce la o abordare mai armonizată şi mai coordonată în domeniul combaterii spălării banilor. În mod ideal, aceasta ar fi o singură agenţie", a spus Coeure, la o conferinţă de presă organizată la finalul reuniunii miniştrilor de Finanţe din zona euro.
Există un plan în acest sens
Ideea unei agenţii unice este inclusă într-un plan preliminar elaborat de organismele de reglementare din UE pentru a combate spălarea banilor. Cu toate acestea, în plan se arată că o agenţie este doar o soluţie posibilă pe termen lung şi se recomandă măsuri precum adoptarea unor linii directoare cu privire la modul în care poate fi combătută spălarea banilor şi extinsă cooperarea între agenţiile naţionale din statele membre.
Planul a fost elaborat după apariţia unor suspiciuni privind practicile de spălare de bani la o serie de bănci din Malta, Estonia, Letonia şi Danemarca, la care s-a adăugat anunţul băncii olandeze ING că a acceptat să plătească o amendă pentru că nu a reuşit să împiedice spălarea banilor.
"Recentele evoluţii arată că, la nivel colectiv, trebuie să facem mai mult în acest domeniu", a declarat preşedintele Eurogrupului, portughezul Mario Centeno.
Responsabilizare în vederea supervizării
Aceasta a subliniat că supervizarea este o responsabilitate împărtăşită care implică organismele naţionale şi pe cele europene. Centeno, care este şi ministru de Finanţe, a adăugat că raportul organismelor europene de reglementare este unul preliminar, iar concluziile sale vor fi disponibile până la finele anului. Abia ulterior vor putea fi adoptate acţiuni, a apreciat Mario Centeno.
În luna mai 2019, sunt programate alegeri pentru Parlamentul European şi în mod tradiţional în perioada de dinaintea alegerilor activitatea legislativă este redusă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu