Există divergenţe profunde în rândul statelor membre UE cu privire la mijloacele de finanţare ale fondului de relansare a economiei blocului după pandemia de coronavirus, a declarat miercuri pentru Reuters un înalt funcţionar european, care nu se aşteaptă la un acord cu privire la acest dosar înainte de luna iunie sau iulie.
Acesta este proiectul principal care va figura pe agenda Consiliului European programat pentru joi şi la care şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre UE vor discuta cum să relanseze economia după pandemia de coronavirus.
Potrivit Reuters, liderii UE ar urma să cadă de acord asupra unei variante de compromis care ar consta în utilizarea fondurilor prevăzute în următorul buget multianual (2021-2027) pentru a crea un Fond de Relansare, însă nu se va ajunge la un acord definitiv din cauza numeroaselor divergenţe care există între statele membre.
'Pentru unele state membre este mai important să aibă granturi sau subvenţii, în timp ce pentru altele nu poate fi vorba decât de împrumuturi. Există o prăpastie mare şi trebuie să ajungem la un bun echilibru', a explicat responsabilul european care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Spre deosebire de împrumuturi, subvenţiile nu ar urma să fie rambursate de statele membre.
Responsabilul citat de Reuters mai adaugă că statele membre nu au ajuns încă la un acord cu privire la o propunere venită de la Comisia Europeană, care prevede că Executivul comunitar ar strânge datorii care să sprijine bugetul comunitar şi să finanţeze relansarea economiilor de pe continent.
'Întrebarea este ce instrumente vom utiliza pentru solidaritate: eurobonduri sau altceva', a declarat responsabilul care este implicat în pregătirea Consiliului European de joi, adăugând că mai multe detalii, dar nu o decizie finală, ar putea apărea în lunile iunie sau iulie. În urma crizei provocate de coronavirus, se preconizează o recesiune majoră în Europa.
Fondul Monetar Internaţional a avertizat că recesiunea provocată de pandemia de coronavirus va fi mai amplă decât Marea Recesiune din 2008 şi 2009, ducând la o contracţie a economiei mondiale cu 3% în 2020. Pentru zona euro, FMI se aştepată la o contracţie a PIB de 7,5% în 2020, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News