UE plătește 180 de milioane de euro lui Elon Musk pentru lansarea sateliților

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Comisia Europeană a fost nevoită să încheie un acord în valoare de 180 de milioane de euro cu SpaceX, firma lui Elon Musk, pentru a lansa sateliții săi pe orbită, deoarece programul său intern de rachete se confruntă cu dificultăți majore.
 

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a dezvăluit pentru Politico că a fost de acord să se bazeze pe firma spațială a lui Elon Musk, cu care s-a aflat recent într-un conflict legat de politica digitală datorită proprietății sale asupra X (fostul Twitter). Această decizie a fost luată din cauza inactivității proiectului european Ariane 6.

"Avem patru sateliți de lansat anul viitor", a declarat Breton în marja unei reuniuni ministeriale care a avut loc marți la Sevilla. "Și având în vedere că Ariane 6 nu va fi încă disponibil, am acceptat o propunere din partea Agenției Spațiale Europene de a folosi SpaceX."

Lansările au fost tentative programate pentru iunie și iulie, fiecare dintre acestea având ca obiectiv plasarea pe orbită a doi sateliți Galileo pentru geonavigație, conform declarațiilor sale.

Așa cum a relatat Politico în aprilie, Comisia Europeană a examinat alternative pentru misiuni critice până în 2024 din cauza întârzierilor în programul Ariane 6 - care încă nu a primit autorizația de lansare - și retragerii sistemului mai vechi Ariane 5.

Planul inițial viza lansarea celor patru sateliți Galileo, care contribuie la sistemul alternativ european pentru rețeaua GPS a SUA, folosind rachetele Soyuz de origine rusă, o variantă a acestora fiind lansată de la centrul spațial european din Guiana Franceză. Cu toate acestea, această opțiune a fost perturbată din cauza conflictului în care Rusia era implicată împotriva Ucrainei.

În cazul în care programul Ariane 6 ar fi evoluat conform planului, prima lansare ar fi fost prevăzută pentru anul 2020.

"Am avut un calendar care a fost promis și nu a fost respectat", a spus Breton despre Ariane 6, un program dezvoltat de Airbus și ArianeGroup, filiala Safran. "Au existat întârzieri din nou și din nou. Din cauza acestor întârzieri a trebuit să luăm anumite decizii".

Cu toate acestea, înainte ca programul de lansare SpaceX să poată fi finalizat, Uniunea Europeană trebuie să încheie un acord de securitate cu autoritățile americane. Acest acord ar trebui să asigure inginerilor europeni acces neîntrerupt la sateliții avansați Galileo și să le ofere dreptul de a recupera tehnologia în cazul unei eșuări a rachetei și pierderii încărcăturii în ocean.

"Vorbim despre sateliți critici, așa că încă negociem cu partea americană", a declarat Breton.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel