Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va deplasa marţi la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat luni purtătorul său de cuvânt - transmite DPA.
Cea de-a cincea vizită efectuată de Von der Leyen în Ucraina de când Rusia a lansat o invazie la scară largă în această ţară în februarie 2022 are loc la o dată simbolică pentru Europa.
Uniunea Europeană sărbătoreşte pe 9 mai pacea durabilă între membrii săi care a urmat sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, în timp ce Rusia îşi marchează victoria asupra Germaniei naziste printr-o paradă militară anuală.
În contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care se află în al doilea an, preşedinta Comisiei va reafirma sprijinul neclintit al UE faţă de această ţară, a declarat purtătorul de cuvânt la Bruxelles.
Ucraina a fost desemnată anul trecut drept ţară candidată la aderarea la UE şi aşteaptă o evaluare din partea Comisiei pentru a stabili dacă eforturile sale de reformă sunt suficiente pentru a începe negocierile oficiale de aderare.
Bruxelles a acordat până în prezent Ucrainei un ajutor militar, financiar şi umanitar în valoare de 67 de miliarde de euro, în timp ce se lucrează la un nou set de sancţiuni economice împotriva Rusiei.
Potrivit unor surse din UE, blocul comunitar intenţionează, de asemenea, să îşi restrângă şi mai mult exporturile, încercând să combată eludarea sancţiunilor existente împotriva Rusiei prin exportul de bunuri prin intermediul altor ţări care nu au măsuri comerciale punitive împotriva Moscovei, scrie Agerpres.
Ţările membre ale Uniunii Europene vor discuta săptămâna aceasta sancţiuni împotriva unor companii chineze care vând Rusiei echipamente ce pot fi utilizate pentru armament, scrie duminică ziarul Financial Times, citat de Reuters.
Conform pachetului de măsuri la care a avut acces cotidianul britanic, pe lista entităţilor care ar putea fi sancţionate figurează şapte firme din China - două din partea continentală a ţării (3HC Semiconductors şi King-Pai Technology) şi cinci din Hong Kong (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry şi Alpha Trading Investments).
Dintre acestea, unele sunt supuse unor sancţiuni din partea Statelor Unite; americanii consideră de exemplu King-Pai un furnizor pentru mai multe entităţi din complexul militar-industrial rus.
Deocamdată, Comisia Europeană nu a comentat informaţiile.
Ministerul de Externe de la Beijing a reacţionat luni prin purtătorul de cuvânt Weng Wenbin, avertizând că, dacă sancţiunile europene vor intra în vigoare, China va acţiona cu fermitate pentru a-şi apăra interesele. Oficialul a declarat că ţara sa se opune oricăror măsuri care folosesc relaţiile ruso-chineze ca pretext pentru perturbarea cooperării comerciale.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, acum un an şi două luni, UE a adoptat zece pachete de sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, provocând dificultăţi economice şi îngreunând finanţarea războiului numit de preşedintele rus Vladimir Putin "operaţiune militară specială".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News