Surse germane dezvăluie că UE ia în considerare în prezent 31 de propuneri pentru sancțiuni suplimentare.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei a declarat luni că în UE se duc discuții pentru elaborarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Iranului din cauza presupusei represiuni împotriva protestatarilor, potrivit Almayadeen.
”Pot confirma că negocierile despre acest pachet sunt într-adevăr în desfășurare la nivelul UE... Discuțiile sunt foarte constructive, dar nu pot oferi detalii, inclusiv intervalul de timp”, a declarat Andrew Sasse, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Germaniei.
Săptămâna trecută, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a publicat un tweet în care a anunțat luarea în considerare a UE de a emite sancțiuni împotriva Iranului.
”Sunt șocat de faptul că oameni care manifestă pașnic la protestele din Iran mor. Condamnăm utilizarea disproporționată a forței de către forțele de securitate și suntem alături de poporul Iranului. Sancțiunile noastre UE sunt importante. Examinăm în continuare care vor fi pașii” afirma el.
Es bestürzt mich, dass bei den Protesten im #Iran friedlich demonstrierende Menschen ums Leben kommen. Wir verurteilen die unverhältnismäßige Gewalt der Sicherheitskräfte und stehen den Menschen im Iran bei. Unsere EU-Sanktionen sind wichtig. Wir prüfen weitere Schritte.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) October 31, 2022
Potrivit revistei germane Der Spiegel, UE ia în considerare în prezent 31 de propuneri de sancțiuni suplimentare care ar putea fi introduse asupra Iranului. De când Iranul a câștigat autonomie completă în urma revoluției din 1979, țara a fost ținta unor sancțiuni chinuitoare din partea Occidentului, scrie sursa citată.
Pe 17 octombrie, Consiliul UE a publicat o declarație în care se menționa că UE ”a adăugat unsprezece persoane și patru entități pe lista celor care fac obiectul măsurilor restrictive”, care constă într-o ”interdicție de călătorie și o înghețare a activelor”.
”În plus, cetățenilor și companiilor UE le este interzis să pună fonduri la dispoziția persoanelor și entităților enumerate. Regimul de sancțiuni privind drepturile omului din Iran include, de asemenea, interzicerea exporturilor către Iran de echipamente care ar putea fi utilizate pentru represiune internă și de echipamente pentru monitorizarea telecomunicațiilor”, se arăta în comunicat.
Citește și:
Potrivit CNN, Iranul ar cere ajutor Rusiei pentru a-și accelera programul nuclear. Acest lucru a fost dezvăluit de postul CNN citând surse de informații americane.
Teheranul i-ar fi cerut Moscovei material fisionabil și combustibil nuclear capabil să alimenteze reactoarele atomice ale Iranului și, eventual, să reducă timpul necesar pentru construcția unei bombe nucleare. Nu este clar, precizează CNN, dacă Rusia a fost de acord să contribuie la planurile de dezvoltare nucleară ale Iranului. De reamintit că Moscova s-a opus de mult timp ca Iranul să obțină o armă nucleară.
Dar propunerea iraniană a venit pe fondul unui parteneriat în expansiune dintre Iran și Rusia, care în ultimele luni a inclus Iranul în trimiterea de drone și alte echipamente în Rusia pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina, iar Moscova ar putea sfătui Teheranul cu privire la modul de a suprima o mișcare de protest care mătura Iranul, au spus oficialii americani.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News