Uniunea Europeană este preocupată că Turcia menţine un parteneriat strâns cu Rusia în pofida războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale dure împotriva Moscovei, transmite dpa.
Aprofundarea relaţiilor economice între Turcia şi Rusia este 'o cauză de mare preocupare', a arătat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o scrisoare către Parlamentul European, a relatat duminică grupul media german Funke.
Un alt motiv de preocupare îl constituie politica Turciei de 'a nu se alătura măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei', se mai spune în scrisoare.
Conform aceleiaşi relatări, Borrell a subliniat că UE şi Turcia se află într-o uniune vamală, care garantează libera circulaţie a bunurilor, inclusiv a produselor cu dublă utilizare, civilă şi militară.
Este important ca Turcia să nu ofere Rusiei nicio variantă de ocolire a sancţiunilor, a prevenit Borrell.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că duminică va avea discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru consolidarea acordului asupra exportului cerealelor prin Marea Neagră.
Traficantul de arme rus Viktor Bout (But), eliberat recent în urma unui schimb cu Washingtonul contra baschetbalistei americane Brittney Griner, şi-a exprimat sâmbătă susţinerea pentru preşedintele rus Vladimir Putin şi ofensiva rusă în Ucraina, transmite AFP.
Într-un interviu pentru media rusă RT, Viktor Bout a confirmat că a avut "mereu" un portret al lui Vladimir Putin în celula sa cât timp s-a aflat în detenţie în SUA, unde era condamnat la 25 de ani de închisoare, după ce fusese arestat în 2008 în Thailanda.
"Sunt mândru că sunt rus şi preşedintele nostru este Putin", a afirmat Bout. Acest fost ofiţer al armatei sovietice, în vârstă de 55 de ani, a mai spus că susţine "pe deplin" atacul ordonat de Kremlin asupra Ucrainei.
"Dacă aş avea posibilitatea şi competenţele necesare, m-aş oferi voluntar (pentru a lupta în Ucraina)", a declarat el, adăugând că nu înţelege de ce ofensiva masivă a Moscovei nu a avut loc încă din 2014.
De asemenea, el s-a prezentat din nou drept un om de afaceri care lucra legal, dar care a servit drept "exemplu" pentru a forţa alţi ruşi să accepte acorduri cu Washingtonul, ceea ce el susţine că a refuzat să facă.
Viktor Bout a dezminţit că a vândut arme talibanilor, după cum fusese acuzat în presa americană. "Talibanii au pus recompensă pe capul mei. Prin urmare, cum să spui că am colaborat cu ei? Aceasta nu are sens", a susţinut el.
Acuze către Occident
Nu în ultimul rând, Bout a acuzat Occidentul că încurajează "o sinucidere a civilizaţiei", cu "drogurile, cu LGBTQ+".
Născut, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, în 1967 la Duşanbe, capitala fostei republici sovietice Tadjikistan, Viktor Bout a studiat la Institutul militar de limbi străine din Moscova, înainte de a intra în rândurile forţelor aeriene.
Potrivit acuzatorilor săi, după 1991 şi după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Viktor Bout a ştiut să achiziţioneze la preţuri mici armament de la bazele militare din fosta Uniune Sovietică, pe atunci în plin haos, pentru a-l revinde în mai multe zone de conflict, în special în Africa.
Eventualele sale legături cu serviciile secrete ruse nu sunt cunoscute
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News