Von der Leyen, președintele Comisiei Europene, spune că Beijing-ul nu are credibilitate, în contextul planului de place propus de China pentru conflictul Ucraina - Rusia. Deși nu sunt dovezi că ar fi furnizat China arme Rusiei, Bruxellesul avertizează cu o reacție puternică împotriva țărilor care îl înarmează pe Vladimir Putin.
Publicitate
Bruxellesul nu crede în eforturile anunțate de China pentru a ajunge la o soluție pașnică a conflictului din Ucraina. Acest lucru este demonstrat de răceala cu care instituțiile europene au salutat documentul chinez care detaliază condițiile necesare pentru începerea negocierilor de pace în douăsprezece puncte. Prezentat de Beijing cu ocazia primei aniversări de la începutul războiului, planul chinez a fost deja respins de Comisia Europeană.
În primul rând, Ursula von der Leyen a explicat în această dimineață: ”China nu are prea multă credibilitate, deoarece nu a reușit niciodată să condamne invazia ilegală a Ucrainei”.
În discursul său de la Tallinn cu ocazia Zilei Independenței Estoniei, numărul unu al Comisiei a mai amintit că ”cu doar câteva zile înainte de invazie a fost semnat un acord între președinții Xi și Putin privind un parteneriat fără limite”, un alt element care, potrivit președintelui executivului UE, este în contradicție cu rolul de mediator asumat recent de Beijing.
Documentul ”este o inițiativă politică care pune accent pe anumite principii ale Cartei Națiunilor Unite, dar este selectivă și insuficientă în raport cu consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a explicat în presă Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru Afaceri Externe, potrivit Europa Today.
”Poziția Chinei se bazează pe o concentrare greșită asupra așa-ziselor preocupări de interese legitime asupra securității părților, implicând o justificare a războiului de agresiune ilegal și brutal al Rusiei, confundând rolul de agresor”, a adăugat Massrali. ”Propunerea chineză nu ia în considerare cine este agresorul și victima războiului ilegal și nejustificat”, conform acestuia.
”Să fim clari: războiul s-ar putea încheia astăzi dacă Rusia va respecta dreptul internațional și își va pune capăt atacurilor fără a pune condiții, precum și și-ar retrage forțele și mijloacele militare de pe teritoriul Ucrainei, deci în afara granițelor recunoscute internațional”, a speculat purtătorul de cuvânt CE.
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor cu privire la informaţiile care circulă de zile întregi cu privire la posibilele provizii de război oferite de Beijing Rusiei, Massrali a precizat că ”momentan nu avem dovezi clare că China furnizează Rusiei arme sau sisteme letale. Dar cerem Chinei să evite orice formă de asistență militară pentru agresor”, a avertizat Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu