Uniunea Europeană a revenit asupra declarației privind suspendarea ajutorului pentru palestinieni, în contextul atacurilor Hamas în Israel.
Uniunea Europeană a revenit, luni, asupra declarației potrivit căreia ajutorul pentru palestinieni fusese suspendat în urma atacului asupra Israelului de către Hamas, după ce țările din UE au reclamat că executivul blocului a depășit limita, relatează Reuters.
Potrivit sursei menționate, confuzia a început după ce Oliver Varhelyi, oficialul de top pentru relațiile cu vecinii UE, a declarat că Comisia Europeană analizează toate ajutoarele sale de dezvoltare pentru palestinieni, în valoare de 691 de milioane de euro (729 de milioane de dolari).
Într-o postare pe rețeaua de socializare X, Varhelyi, un maghiar care este Comisar European pentru Vecinătate și Extindere, numit pe postul său de Viktor Orban, un aliat ferm al premierului israelian, a mai spus că toate plățile sunt ”imediat suspendate”.
Anunțul a provocat consternare în rândul mai multor guverne, care avertizaseră împotriva întreruperii ajutorului în detrimentul civililor palestinieni și au pus sub semnul întrebării dacă Comisia avea autoritatea de a lua o astfel de decizie.
Mișcarea a venit și ca o surpriză, deoarece oficialii declaraseră mai devreme în ziua respectivă că ajutorul pentru palestinieni va fi discutat la o întâlnire de urgență a miniștrilor de externe ai UE în ziua următoare.
Spania, Portugalia, Luxemburg și Irlanda au exprimat public îngrijorare, în timp ce alte țări au făcut-o în spatele scenei, au declarat diplomați.
"Înțelegerea noastră este că nu există o bază legală pentru o decizie unilaterală de acest gen a unui Comisar individual și nu susținem suspendarea ajutorului", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Irlandei.
Mai bine de cinci ore după postarea lui Varhelyi pe rețelele de socializare, Comisia a emis o declarație care confirma că a început o revizuire urgentă a ajutorului, dar a declarat și că ”nu se prevedeau plăți, prin urmare nu se va suspenda nicio plată”.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a semănat ulterior și mai multă confuzie când a spus că UE nu va suspenda ”plățile datorate” - imediat după ce Comisia spusese că nu se prevăd plăți.
Comisia a refuzat să explice discrepanța. Cu toate acestea, a clarificat că ajutorul umanitar - care este separat de fondurile pentru dezvoltare - va continua.
Aceasta a declarat că efectuează revizuirea pentru ”a se asigura că niciun finanțare a UE nu permite indirect unei organizații teroriste să desfășoare atacuri împotriva Israelului”.
Atacul de sâmbătă a fost unul dintre cele mai sângeroase din ultimii 50 de ani, iar autoritățile din Israel au decretat stare de război.
Neconcordanța în declarațiile țărilor UE arată diviziunile de lungă durată cu care se confruntă Uniunea Europeană, cu privire la conflictul israeliano-palestinian, în ciuda faptului că au condamnat atacul din 7 octombrie.
Germania și Austria au declarat mai devreme în acea zi că suspendau ajutorul lor pentru dezvoltare destinat palestinienilor, în timp ce alții, cum ar fi Italia, au spus că suspendarea ajutorului nu este în discuție.
De altfel, Europa este una dintre principalele surse de ajutor pentru teritoriile palestiniene ocupate de Israel, unde Națiunile Unite estimează că aproximativ 2,1 milioane de persoane au nevoie de asistență umanitară, printre care 1 milion de copii, iar totalul asistenței UE prevăzut pentru poporul palestinian în cadrul alocării bugetare din 2022 a fost de 296 de milioane de euro.
Mai mult decât atât, nici Comisia Europeană, dar nici Germania și Austria nu au făcut distincția între Fâșia Gaza, enclava palestiniană condusă de gruparea Hamas, și Cisiordania, condusă de Autoritatea Palestiniană sprijinită de Occident și condusă de președintele Mahmoud Abbas, al cărui partid, Fatah, este un rival al Hamas.
Altfel, ministrul german pentru dezvoltare, Svenja Schulze, a afirmat că în prezent nu se fac plăți pentru proiectele de ajutor bilateral, în timp ce Berlinul reexaminează implicarea sa în teritoriile palestiniene.
”Aceasta este și o expresie a solidarității noastre nezdruncinate cu Israelul", a declarat Schulze într-o conferință de presă.
Ministerul german pentru dezvoltare a alocat 250 de milioane de euro pentru proiecte bilaterale în teritoriile palestiniene pentru acest an și următorul. Nu a precizat cât din această sumă a fost deja eliberată în acest an.
Politicienii germani au subliniat în ultimele zile responsabilitatea țării lor față de Israel și securitatea acestuia, având în vedere responsabilitatea istorică pentru Holocaust. Drapelul israelian a fost proiectat sâmbătă seara pe Poarta Brandenburg, monumentul emblematic al Berlinului.
Cu toate acestea, unii politicieni s-au opus deciziei de a suspenda ajutorul, spunând că Hamas, dar nu toți palestinienii, sunt responsabili pentru atac.
În plus, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că va continua să elibereze cei 73 de milioane de euro alocați pentru palestinieni - care sunt separate de fondurile Ministerului pentru Dezvoltare, majoritatea din aceștia fiind deja cheltuiți.
La rândul său, ministrul de Externe austriac, Alexander Schallenberg, a spus că Austria suspendă ajutorul pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 19 milioane de euro (20 de milioane de dolari) pentru câteva proiecte.
Austria, o țară neutră, a adoptat în ultimii ani una dintre cele mai pro-Israel poziții din Uniunea Europeană.
Drapelul israelian a fost arborat deasupra cancelariei cancelarului și a Ministerului de Externe după atacul șocant al Hamas.
Citește și: Autoritatea supremă din Iran a confirmat că Teheranul nu este implicat în atacul Hamas
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu