Undă verde din partea celor 27 de state membre pentru adoptarea de măsuri restrictive împotriva a trei persoane și a companiei iraniene acuzată că a furnizat arme Rusiei.
La doar 3 zile de la sancțiunile pentru suprimarea protestelor antivoal, Uniunea Europeană dă undă verde noilor măsuri restrictive împotriva Iranului, de data aceasta pentru dronele pe care Teheranul le-ar fi furnizat Rusiei și care au fost folosite pentru a lovi populația în Ucraina.
”Statele membre UE au decis să înghețe bunurile a trei persoane și a unei entități responsabile cu livrarea dronelor” la Moscova, a anunțat Consiliul UE. ”Luăm măsuri rapide împotriva Iranului care sprijină războiul Rusiei în Ucraina și salut decizia Consiliului de a adopta măsuri restrictive în timp record împotriva celor din Iran care oferă sprijin militar Rusiei”, a adăugat președintele Charles Michel.
Potrivit AFP, sancțiunile vor viza în mod specific compania iraniană Shahed Aviation Industries, legată de puternicele Gărzi Revoluționare, și trei ofițeri militari, inclusiv generalul Mohammed Hossein Bagheri, șeful de stat major al forțelor armate iraniene. UE evaluează, de asemenea, poziția altor patru entități iraniene ”care au apărut deja pe o listă anterioară de sancțiuni”, spune Consiliul.
La începutul acestei săptămâni, UE extinsese lista personalităților și entităților iraniene supuse măsurilor restrictive, inclusiv, printre altele, Poliția de Moralitate a Iranului și două dintre figurile sale cheie, considerate a fi responsabile pentru moartea lui Mahsa Amini, tânăra care a murit după ce a fost oprit de unii agenți pentru că a purtat incorect voalul.
În paralel, au venit acuzații din Ucraina conform cărora Iranul a furnizat dronele folosite de Rusia pentru a efectua mai multe atacuri recente asupra Kievului, ucigând cel puțin trei persoane.
Teheranul a negat întotdeauna această acuzație, dar forțele aeriene ucrainene au declarat miercuri că au distrus 223 de drone iraniene de la jumătatea lunii septembrie. În același timp, UE a anunțat că a strâns ”dovezi” care arată că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran.
Citește și:
Rusia a lansat o serie de atacuri cu drone "kamikaze" în Ucraina, în ultimele săptămâni, lovind infrastructura civilă și semănând teroare în orașele ucrainene, departe de primele linii ale războiului, scrie CNN.
Guvernul ucrainean spune că Kievul, Vinnytsia, Odesa, Zaporizhzhia și alte orașe au suferit un val de atacuri cu drone și le-a cerut țărilor occidentale să-și intensifice ajutorul în fața noii provocări.
Dronele au jucat un rol semnificativ în conflict de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, dar utilizarea lor a crescut de când Moscova a achiziționat noi drone de la Iran, în cursul verii. Ucrainenii înșiși au folosit drone kamikaze pentru a lovi ținte rusești și le-au cerut aliaților să le furnizeze mai multe astfel de arme mortale. Iată ce știm despre aceste drone.
Dronele kamikaze sau dronele care se autodistrug sunt un tip de sistem de arme aeriene. Ele sunt cunoscute ca o „muniție rătăcitoare” deoarece sunt capabile să se învârte pentru o perioadă de timp într-o zonă identificată ca o țintă potențială și să lovească doar odată ce un inamic este identificat.
Sunt mici, portabile și pot fi lansate cu ușurință, iar principalul lor avantaj este că sunt greu de detectat și pot fi ghidate de la distanță.
Numele "kamikaze" se referă la faptul că dronele se autodistrug. Spre deosebire de dronele militare tradiționale, mai mari și mai rapide, care se întorc la bază după aruncarea rachetelor, dronele kamikaze sunt proiectate să se prăbușească într-o țintă și să explodeze, detonându-le focosul și distrugându-se în acest proces. Sunt mai mici și mai ușor de controlat decât rachetele de croazieră.
Rusia şi Iranul resping acuzaţiile formulate de Kiev şi ţări occidentale că în atacurile din Ucraina sunt folosite drone iraniene Shahed 136 care explodează la impact. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat marţi presei că Rusia utilizează aeronave fără pilot (unmanned aerial vehicle, UAV) de fabricaţie internă şi că întrebarea privind achiziţiile de drone iraniene ar trebui adresată Ministerului Apărării, relatează agenţia rusă de presă TASS, precum şi AFP, Reuters şi EFE.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu