UE se bagă peste rețelele de socializare. Comisia Europeană a trimis cereri de informaţii către 17 platforme şi motoare de căutare online

foto pexels
foto pexels

Comisia Europeană a demarat proceduri oficiale de investigație în temeiul Regulamentului privind Serviciile Digitale (RSD), solicitând informații de la 17 platforme și motoare de căutare online extrem de mari, desemnate ca atare în aprilie 2023.

Printre acestea se numără nume sonore precum AliExpress, Amazon Store, Google Search, TikTok și altele, potrivit comunicatului de presă emis de Executivul European.

Scopul solicitărilor de informații este obținerea detaliilor privind măsurile luate de aceste platforme pentru a se conforma obligației de a oferi acces, fără întârzieri nejustificate, la datele publice prin intermediul interfețelor lor online pentru cercetătorii eligibili. Acest demers are la bază importanța asigurării transparenței și controlului public asupra politicilor platformelor digitale.

Accesul cercetătorilor la date publice este esențial pentru responsabilizarea și monitorizarea continuă a conținutului ilegal pe aceste platforme, având în vedere evenimentele viitoare, cum ar fi alegerile naționale și europene.

Platformele vizate trebuie să furnizeze informațiile solicitate până la data de 9 februarie 2024. Comisia Europeană va evalua răspunsurile primite și va lua în considerare pașii următori în funcție de acestea.

În contextul respectării întregului set de dispoziții impuse de RSD, cele 17 platforme desemnate trebuie să se conformeze cerințelor, iar nerespectarea acestora poate conduce la proceduri oficiale de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, așa cum s-a întâmplat în decembrie 2023 în cazul platformei "X".

Această acțiune a Comisiei Europene subliniază determinarea Uniunii Europene de a monitoriza și reglementa activitățile platformelor online pentru a asigura un mediu digital sigur și transparent în beneficiul cetățenilor europeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel