UE şi NATO au transmis sprijinul ferm pentru Kiev de Ziua Independenţei Ucrainei

UE şi NATO au transmis sprijinul ferm pentru Kiev de Ziua Independenţei Ucrainei
UE şi NATO au transmis sprijinul ferm pentru Kiev de Ziua Independenţei Ucrainei

Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat miercuri sprijinul ferm faţă de Ucraina cu prilejul Zilei Independenţei acestei ţări, la 24 august, când se împlinesc şi şase luni de la declanşarea invaziei ruse, transmite EFE.

Suntem mândri să-i sprijinim pe prietenii noştri ucraineni în lupta lor pentru un viitor liber, independent şi european, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj pe contul ei de Twitter.

De Ziua Independenţei Ucrainei, clădirea Berlaymont, sediul Comisiei Europene din Bruxelles, a fost iluminată în culorile drapelului ucrainean, galben şi albastru, în noaptea din 23 spre 24 august, pentru a ne arăta sprijinul faţă de Ucraina, a explicat Von der Leyen.

Însemnătatea Zilei Independenţei Ucrainei este mai convingătoare ca oricând. Ucraineni puternici şi curajoşi care luptă pentru vieţile, familiile, ţara, valorile, alegerile şi libertatea lor. Pentru independenţa lor. UE va fi mereu alături de Ucraina. Sprijinul nostru nu se va opri aici, a transmis la rândul său, într-un comunicat, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

Totodată, Serviciul European de Acţiune Externă a semnalat că, de Ziua Independenţei, culorile Ucrainei strălucesc în inima Europei şi că inimile noastre bat la unison, pentru o Ucraină independentă şi mereu liberă.

Şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a trimis un mesaj poporului ucrainean, căruia i-a dat asigurări că poate conta în continuare pe sprijinul Alianţei Nord-Atlantice.

De Ziua Independenţei Ucrainei, aduc un omagiu femeilor şi bărbaţilor ucraineni curajoşi care au luptat pentru libertatea şi pentru ţara lor. NATO a sprijinit Ucraina de la independenţa ei şi (Ucraina) poate conta pe NATO cât este nevoie. Ucraina va învinge!, a scris politicianul norvegian pe contul său de Twitter, notează Agerpres.

Bilanț concret: Ce a făcut România pentru Ucraina de la începutul războiului. Aurescu, mesaj

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a adresat miercuri, 24 august 2022, un mesaj cu ocazia împlinirii a șase luni de la declanșarea războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Acest moment coincide cu Ziua Independenței Ucrainei, aniversată la 24 august. Mesajul ministrului Bogdan Aurescu reflectă întreaga solidaritate pentru Ucraina și poporul ucrainean, precum și eforturile multidimensionale întreprinse de România în sprijinul Ucrainei pe parcursul celor șase luni de război, inclusiv multiplele măsuri politice, economice, financiare, umanitare, diplomatice, sectorialeși în domeniul dreptului internațional. 

În semn de solidaritate cu Ucraina, ministrul afacerilor externe a decis ca sediul central al Ministerului Afacerilor Externe să fie iluminat în serile de 23 și 24 august, între orele 20.15 – 23.00, în culorile drapelului ucrainean, iar drapelul Ucrainei să fie arborat în aceste zile în fața clădirii MAE.

Invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022, condamnată de România și de comunitatea internațională democratică în cei mai fermitermeni posibili, a fost un moment de cotitură pentru întreaga lume.

Subliniez din nou ceea ce România a spus răspicat încă din primele momente ale invaziei ruse: această agresiune nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei, care continuă de 6 luni, reprezintă o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei, a dreptului internațional, inclusiv a Cartei ONU și a principiilor pe care se fundamentează ordinea internațională bazată pe reguli, ceea ce arată faptul că Moscova nu a pornit un război doar împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor noastre democratice și a parametrilor fundamentali ai arhitecturii euroatlantice actuale de securitate.

Ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România și poporul român au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a ajuta Ucraina și refugiații ucraineni care au fugit din fața ororilor războiului. Sprijinul nostru pentru Ucraina a fost, este și va fi multidimensional și cuprinzător, România acționând ferm și imediat în plan politic, economic, financiar,  umanitar, diplomatic, sectorial, inclusiv prin facilitarea exporturilor de cereale, dar și prin intermediul dreptului internațional, acționând pentru susținerea atribuirii responsabilității și combaterea impunității acelor reprezentanți ai puterii ocupante care au comis crime internaționale în teritoriile vremelnic invadate.

În plan bilateral, încă din primele zile de la declanșarea acestei crize de securitate și umanitare, cea mai gravă criză din Europa ultimelor decenii, autoritățile române au acționat pentru a acorda asistență de urgență. Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe. Hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava, la 9 martie, la granița cu Ucraina, este o dovadă în plus a sprijinului oferit vecinului nostru în aceste momente extrem de dificile. Astfel, până în prezent, România a facilitat 54 de transporturi umanitare, din state precum Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel