UE și SUA au discutat despre posibilitatea utilizării aprovizionării inverse cu gaze pentru Ucraina și Moldova.
Statele Unite și UE au promis luni că vor lucra pentru asigurarea securității energetice a unor țări precum Ucraina și Moldova și au discutat opțiuni pentru posibile aprovizionări suplimentare către Europa, potrivit unui comunicat care urmează unei reuniuni a Consiliului Energetic UE-SUA, scrie Interfax.
"Consiliul a subliniat inadmisibilitatea utilizării aprovizionării cu energie ca pârghie a presiunii geopolitice. În acest sens, Consiliul este pregătit să consolideze securitatea energetică a participanților Parteneriatului Estic. Vorbim despre țări precum Ucraina, Moldova.", se arată în document. spune.
În special, după cum s-a menționat, pentru aceasta ar trebui să se utilizeze „furnizări inverse de gaz”.
„Având în vedere tensiunile observate în arena geopolitică, SUA și UE au discutat problema intensificării cooperării pe termen scurt pentru a asigura aprovizionare cu energie suficiente UE și vecinilor săi”, a declarat Consiliul Energetic UE-SUA într-o declarație publicată de Departamentul de Stat.
Autoritățile SUA și UE intenționează, de asemenea, să colaboreze pentru a se asigura că, în cazul întreruperilor în furnizarea de gaz prin conducte, vor putea compensa acest lucru cu ajutorul GNL.
Consiliul numește Ucraina un partener strategic atât pentru UE, cât și pentru SUA și „a subliniat că securitatea energetică este importantă pentru o Ucraina suverană”.
„Consiliul a reiterat că Ucraina este o țară importantă din punct de vedere strategic pentru UE în ceea ce privește tranzitul gazelor”, se arată în document.
Consiliul a declarat că „Ucraina are nevoie de structuri puternice, transparente și independente în sectorul energetic”.
Reuniunea Consiliului Energetic UE-SUA a avut loc luni la Washington. La ea au participat diplomatul UE Josep Borrell, membrul Comisiei Europene pentru Energie Kadri Simson, secretarul de stat american Anthony Blinken și secretarul american pentru energie Jennifer Granholm.
În plus, potrivit comunicatului, UE și SUA recunosc prezența amenințărilor cibernetice în creștere la adresa infrastructurii energetice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News