UE și SUA fac apel către Serbia să investigheze rapoartele despre fraudarea alegerilor

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres

Liderul populist din Serbia și-a consolidat puterea, deși OSCE a raportat mai multe nereguli pe parcursul alegerilor. Serbia este țară cu statut de „candidat” la UE încă din 2012.

Uniunea Europeană și Statele Unite au îndemnat Serbia să ia în considerare îngrijorările legate de procesul său electoral, după ce observatorii independenți au descoperit iregularități îngrijorătoare, inclusiv cumpărarea de voturi, în cadrul alegerilor anticipate de duminică.

Procesul electoral din Serbia, țară care aspiră să se alăture UE încă din 2012, necesită îmbunătățiri semnificative, au afirmat doi comisari europeni marți.

"Concluzionăm cu îngrijorare că procesul electoral necesită îmbunătățiri tangibile și reforme suplimentare, deoarece buna funcționare a instituțiilor democratice din Serbia este esențială în cadrul procesului de aderare al acesteia la UE", au declarat comisarii UE Josep Borrell și Oliver Varhelyi într-o declarație comună.

Misiunea internațională de monitorizare a constatat că partidul aflat la guvernare în Serbia, Partidul Progresist Sârb (SNS), a obținut un avantaj injust în alegerile parlamentare anticipate prin intermediul părtinirii mediatice, influenței neadecvate a președintelui Aleksandar Vucic și a unor nereguli precum cumpărarea de voturi, a declarat luni.

Departamentul de Stat al SUA a menționat marți că analizează constatările misiunii de observare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Washingtonul a îndemnat Serbia să colaboreze cu OSCE pentru a remedia "condițiile injuste" din jurul procesului electoral.

OSCE "a constatat, de asemenea, că alegerile au fost afectate de numeroase deficiențe procedurale (cum ar fi) presiunea asupra angajaților publici și utilizarea abuzivă a resurselor publice și că aceste factori, împreună cu avantajele sistemice ale partidului aflat la guvernare, creează condiții injuste. De aceea, vom îndemna Serbia să colaboreze cu OSCE pentru a aborda aceste probleme", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Partidul populist SNS a obținut 46,72% din voturi în alegerile de duminică, conform rezultatelor preliminare ale Comisiei Electorale de Stat, bazate pe numărătoarea de la 96% din secțiile de votare. Alianța de opoziție de centru-stânga, Serbia împotriva violenței, s-a clasat pe locul doi cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist al Serbiei pe locul trei cu 6,56%.

Observatorii au subliniat, de asemenea, utilizarea abuzivă a resurselor publice, lipsa separării între funcțiile oficiale și activitățile de campanie, intimidarea votanților și cumpărarea de voturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel