UE sprijină țările care se confruntă cu scăderea forței de muncă. Dan Motreanu, solicitări către Comisia Europeană

Uniunea Europeană vine în sprijinul regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. 

Publicitate

"Uniunea Europeană vine în sprijinul regiunilor care se confruntă cu scăderea forței de muncă, plecarea tinerilor și cu o pondere scăzută a persoanelor cu studii superioare. Astăzi, în Europa sunt afectate 82 de regiuni din 16 state, reprezentând aproape 30% din populația UE. Din păcate și șapte din cele opt regiuni din România sunt afectate de declinul demografic. 

Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) din Parlamentul European a adoptat raportul pentru care am fost responsabil din partea grupului PPE privind „Mecanismul de stimulare a talentelor”. 

Comisia Europeană are în vedere proiecte pilot prin care se oferă asistență finanțată 100% UE. Un proiect este axat pe formarea, atragerea și reținerea lucrătorilor calificați, iar al doilea este axat pe sprijinirea regiunilor din care tinerii sunt mai predispuși să plece. 

Prin amendamentele depuse:

Solicităm ca asistența tehnică personalizată să fie extinsă atât la toate cele 46 de regiuni aflate deja în „capcana dezvoltării talentate”, cât și la toate cele 36 de regiuni care riscă să se confrunte cu o „capcană a dezvoltării talentelor” în viitor.

Solicităm Comisiei Europene să înființeze un grup operativ responsabil de punerea în aplicare a Mecanismului de stimulare a talentelor.

Sugerăm ca noua perioadă de programare a politicii de coeziune să includă crearea unui fond UE dedicat care să abordeze problema exodului creierelor. 

Invităm Comisia să faciliteze investițiile sociale și teritoriale prin excluderea cofinanțării naționale a fondurilor de coeziune pentru regiunile aflate într-o „capcană de dezvoltare”.

Solicităm Comisiei să reintroducă Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) sub umbrela fondurilor de coeziune și să aloce cel puțin 5 % din resursele politicii de coeziune la nivel național pentru zonele rurale.

Solicităm Comisiei și statelor membre să identifice stimulentele și scutirile fiscale pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în regiunile europene care fac parte din „capcana dezvoltării talentelor”, a scris Dan Motreanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel