UE spune că eforturile de debirocratizare nu vor slăbi agenda climatică

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Efortul Uniunii Europene de debirocratizare nu va slăbi obiectivele blocului în domeniul schimbărilor climatice, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ea a vorbit miercuri după ce Comisia a publicat un plan de stimulare a competitivității UE, primul dintr-o serie de politici UE de sprijinire a industriilor, deoarece încearcă să prezinte o contraofertă promisiunii președintelui american Donald Trump de a renunța la reglementări, potrivit Reuters.

Von der Leyen a spus că Bruxelles-ul va trebui să-și adapteze regulile pe măsură ce industriile întreprind tranziția către energie curată - dar că acest lucru nu ar însemna să-și slăbească obiectivele de reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și de a le reduce total până în 2050.

"Ne menținem cursul. Obiectivele sunt în joc", a spus ea într-o conferință de presă.

"Obiectivul rămâne, dar vrem să-l atingem mai bine și mai repede. Și pentru asta, trebuie să reducem complexitatea.", a mai spus ea.

Europa și SUA s-au diferențiat în abordarea schimbărilor climatice.

După ce a preluat mandatul săptămâna trecută, Trump a oprit finanțarea guvernului SUA pentru tehnologiile curate și a renunțat la Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Von der Leyen a spus că planul Europei de a stimula competitivitatea nu este în contradicție cu agenda sa ecologică - deoarece ambele vizează extinderea producției locale de tehnologii curate și energie regenerabilă.

Dar ea se confruntă cu presiuni din partea unor industrii, guverne și parlamentari pentru a slăbi politicile climatice care sunt concepute pentru a se asigura că Europa își îndeplinește obiectivele de emisii.

Țările, inclusiv Polonia, doresc să amâne o piață planificată a carbonului din UE pentru combustibili de transport și încălzire. Italia și Republica Cehă se numără printre cei care se opun eliminării treptate de către UE a mașinilor cu motor cu ardere în 2035, iar parlamentarii de centru-dreapta au propus amânarea taxei pe carbon.

Propunerile UE care urmează să apară la sfârșitul lunii viitoare vor oferi un prim semnal al măsurii în care planurile Bruxelles-ului vor reduce birocrația - o misiune pe care a început-o cu luni în urmă și care a devenit urgentă după intrarea lui Donald Trump în funcție.

UE a confirmat miercuri că măsurile de luna viitoare vor include cerințe de raportare reduse pentru întreprinderi în conformitate cu trei reguli UE de sustenabilitate, „printre altele”.

Cele trei politici abordate mai întâi sunt legea UE de raportare a finanțelor durabile, regulile sale de due diligence și „taxonomia” care definește investițiile care pot fi etichetate ca ecologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel