UE va furniza Kievului până la 3 miliarde de euro din activele rusești blocate

Foto: Pixabay, de Dimitris Vetsikas
Foto: Pixabay, de Dimitris Vetsikas

Oficialii UE au afirmat că Ucraina ar putea primi profitul generat din activele rusești blocate din depozitarul Euroclear începând cu luna iulie a acestui an, deși unii membri vor opune probabil rezistență deciziei.

Comisia Europeană pregătește un plan pentru a sprijini apărarea Ucrainei cu până la 3 miliarde de euro (3,28 miliarde de dolari) proveniți din activele rusești blocate de casa de compensare belgiană Euroclear, informează Financial Times (FT), citată de KievPost.

Propunerea va fi probabil supusă discuției în cadrul summitului liderilor UE săptămâna viitoare și, dacă va fi aprobată de capitalele europene, ar putea fi livrată către Kiev începând cu luna iulie a acestui an.

După ce Congresul SUA s-a împotmolit cu privire la fondurile de apărare pentru Ucraina, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ca profiturile blocate să fie folosite pentru sprijinirea armatei Ucrainei - spre deosebire de reconstrucția postbelică, așa cum era inițial prevăzut, a raportat FT.

Cu toate acestea, planul liderului va întâmpina probabil opoziție din partea Ungariei, care menține relații bune cu Kremlinul, în ciuda invaziei în curs a Ucrainei, și care s-a opus ajutorului militar acordat Kievului.

Oficialii UE au declarat că planul nu este retroactiv și va implica doar profiturile generate din activele blocate începând cu luna februarie înainte - o versiune mult redusă a planurilor inițial propuse la G7, care nu au obținut suficient sprijin - de a transfera majoritatea celor 260 miliarde de euro (284 miliarde de dolari) în active blocate către Kiev.

Euroclear deține cea mai mare parte, 190 miliarde de euro (207 miliarde de dolari), din aceste active. Activele de la Euroclear au generat deja un profit de 3,85 miliarde de euro (4,2 miliarde de dolari) de la începutul invaziei ruse la 24 februarie 2022. Cu toate acestea, Ucraina ar primi ceea ce ar rămâne din profit după plata taxelor legale din litigiile din cele peste 100 de procese intentate de Rusia privind activele blocate. Așadar, în funcție de ratele dobânzilor, Ucraina ar putea primi undeva între 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) și 3 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) după ce capitalele UE ajung la un acord privind trimiterea acestor fonduri.

Potrivit FT, se estimează că activele vor genera aproximativ 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) în profituri până în 2027.

Așa cum a raportat FT, Rusia ar putea încerca să confiște aproximativ 33 de miliarde de euro (36 de miliarde de dolari) în active occidentale blocate de depozitarul central de valori mobiliare al Rusiei.

Planul UE vine în urma unei legislații adoptate recent luna trecută, care a creat calea pentru transferul fondurilor confiscate către Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel