Uniunea Europeană urmează să propună o interdicție a petrolului rusesc până la sfârșitul anului, cu restricții la import introduse treptat până atunci, potrivit unor surse familiare cu chestiunea, citate de Bloomberg.
UE va face, de asemenea, eforturi pentru ca mai multe bănci din Rusia și Belarus să fie separate de sistemul internațional de plăți SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC, au spus sursele jurnalistice, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.
SUA și Marea Britanie au impus anterior sancțiuni asupra Sberbank, cea mai mare instituție financiară a Rusiei.
O decizie cu privire la noile sancțiuni ar putea fi luată săptămâna viitoare, la o întâlnire a ambasadorilor blocului, potrivit surselor Bloomberg.
Măsurile propuse, care ar alcătui al șaselea pachet de sancțiuni al UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu au fost încă prezentate oficial și s-ar putea schimba.
Sancțiunile UE necesită sprijinul tuturor celor 27 de state membre pentru a fi adoptate și mai multe țări, precum Ungaria, au rezistat de mult timp măsurilor care vizează petrolul rusesc. Bloomberg a raportat săptămâna aceasta că Germania și-a oferit binecuvântarea pentru o interdicție treptată.
Un embargo pe petrol ar ridica dramatic miza conflictului cu Rusia, deoarece UE, cel mai mare consumator de țiței și combustibil al Kremlinului, încearcă să facă presiuni pe Putin în privința invaziei și vine în condițiile în care tensiunile sunt deja mari cu privire la livrările de gaze. În 2019, aproape două treimi din importurile de țiței ale blocului au venit din Rusia.
Alte opțiuni care au fost discutate pentru a reduce veniturile petroliere ale Rusiei au inclus limite de preț, mecanisme speciale de plată și tarife. Belarus va fi inclusă în pachet pentru rolul său în sprijinirea invaziei ruse.
Discuțiile au loc pe fondul unui conflict între UE și Moscova cu privire la modul de plată a importurilor de gaze. UE a transmis că un mecanism cerut de Rusia pentru a plăti livrările în ruble ar încălca sancțiunile blocului. Rusia transmite că nu va mai trimite gaze către țările care nu se conformează.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News