UE vrea coridoare umanitare şi "pauze" în conflictul Israel-Hamas

foto: Twitter, Charles Michel, Consiliul Europei
foto: Twitter, Charles Michel, Consiliul Europei

Liderii europeni, adunați în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, și-au manifestat îngrijorarea joi cu privire la agravarea situației umanitare din Gaza și au solicitat instituirea unor "coridoare umanitare" și "întreruperi" pentru a face față nevoilor umane.

După negocieri care s-au întins până aproape de miezul nopții în prima zi a summitului Consiliului European de la Bruxelles, liderii europeni au ajuns la un acord cu privire la poziția lor față de conflictul dintre Israel și Hamas. "Consiliul European îşi exprimă cea mai profundă îngrijorare cu privire la deteriorarea situaţiei umanitare din Gaza şi solicită accesul umanitar continuu, rapid, sigur şi nestingherit (...) pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie prin toate mijloacele necesare, inclusiv prin coridoare şi pauze pentru nevoi umanitare", indică textul din declarația în 19 puncte, adoptată după cinci ore de discuții. Nu se știe însă ce ar putea să însemne aceste "pauze" și cât ar putea dura.

Cei 27 subliniază, de asemenea, că UE este în favoarea organizării unei "conferinţe internaţionale de pace" care să aibă loc "în curând". Mai  mult, s-a invocat și "dreptul Israelului de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar şi internaţional", reiterând apelul către Hamas pentru "eliberarea imediată a tuturor ostaticilor", transmite Agerpres.

Prin noul acord la care s-au angajat, șefii statelor membre UE sprijină organizarea unei "conferințe internaționale de pace" în viitorul apropiat, ceea ce reprezintă o solicitare expresă a Spaniei, țara care deține președinția în exercițiu a Consiliului UE.

“Unitatea este puterea noastră”, a scris pe Twitter președintele Consiliului European, Charles Michel, după ore de discuții între liderii UE care au dus la un text de compromis privind Orientul Mijlociu care cere coridoare “pauze” și umanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel