UE vrea folosirea banilor din activele rusești pentru reconstruirea Ucrainei. Ursula von der Leyen: Propunerea e în lucru

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Comisia Europeană lucrează la o propunere pentru a folosi o parte dintre profiturile obținute din activele de stat rusești înghețate în vederea sprijinirii Ucrainei și a eforturilor de reconstrucție de după război, a declarat președinta executivă a UE, Ursula von der Leyen, vineri, transmite Reuters.

Von der Leyen a spus într-o conferință de presă desfășurată după un summit al liderilor UE că valoarea activelor suverane rusești înghețate se ridică astăzi la 211 miliarde de euro (223,15 miliarde de dolari) și a reamintit că blocul a hotărât ca Rusia să contribuie la reconstrucția Ucrainei.

Uniunea Europeană a înghețat activele suverane rusești în martie 2022, în urma invadării Ucrainei din luna anterioară.

Von der Leyen a menționat că miniștrii de finanțe au înregistrat progrese notabile în definirea unor principii de bază în timpul întâlnirilor anuale ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale desfășurate la Marrakesh mai devreme în acest an.

"Următorul pas va fi să venim cu o propunere concretă," a afirmat ea.

"Vom prezenta o propunere pentru a găsi modalități de a utiliza veniturile obținute din aceste active, care în prezent aduc beneficii unui număr limitat de instituții financiare din Uniunea Europeană," a explicat ea, fără a oferi informații despre momentul când va fi prezentată această propunere.

În luna iunie, Belgia a menționat că profiturile neașteptate obținute din activele rusești înghețate, localizate acolo, ar putea asigura 3 miliarde de euro anual pentru eforturile de reconstrucție din Ucraina. O parte semnificativă dintre aceste active sunt localizate în Belgia.

Statele Unite și Marea Britanie au exprimat sprijin pentru ideea UE de a redirecționa dobânzile obținute din aceste active, cu toate că există aspecte juridice complexe ce trebuie rezolvate înainte ca fondurile să poată fi confiscate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel