Urmărește emisiunea live


UE vrea să mărească taxele pe combustibili fosili pentru acoperirea golului bugetar cauzat de Brexit

BREXIT
BREXIT

Uniunea Europeană ar trebui să majoreze taxele pe combustibilii fosili pentru a putea să îşi atingă obiectivele în domeniul combaterii încălzirii climei şi totodată pentru a acoperi golul bugetar provocat de ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, au apreciat mai mulţi foşti oficiali europeni într-o scrisoare trimisă liderilor UE, transmite Reuters. 

Alegeri prezidentiale 2024

Liderii europeni vor discuta mai multe opţiuni pentru următorul buget pe termen lung 2021-2027 la un summit care va avea loc vineri, însă varianta majorării taxelor nu se numără printre propunerile avansate de executivul comunitar înainte de reuniunea liderilor. În schimb, Comisia Europeană a propus să fie utilizată o parte din veniturile realizate la nivel naţional de pe urma licitaţiilor pentru certificatele de poluare. 

"Facem un apel către UE să pună la punct o contribuţie a sectorului de petrol, gaze naturale şi cărbune la bugetul UE", se arată în scrisoarea datată 20 februarie şi semnată de 19 economişti, printre care fostul premier italian Enrico Letta, fostul director al OMC, Pascal Lamy, fostul ministru german de Finanţe, Hans Eichel, şi economistul belgian Paul de Grauwe. Potrivit acestora, un preţ "modest" de cinci euro pentru fiecare tonă de dioxid de carbon rezultată în urma arderii de cărbune, petrol şi gaze în Europa ar genera venituri de aproximativ 17 miliarde euro pe an. 

Creșterea accizei la motorină și kerosen 

De asemenea, în scrisoarea consultată de Reuters foştii oficiali europeni mai propun creşterea accizei minime pentru motorină, introducerea unei taxe pe kerosen pentru a răspunde la problema emisiilor poluante ale industriile aviaţiei sau introducerea unui TVA minim pentru biletele de avion. 

În conformitate cu angajamentele asumate la summitul de la Paris pentru reducerea încălzirii globale, blocul comunitar a promis că până în 2030 îşi va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% comparativ cu nivelul din 1990, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel