UEFA a uitat tragediile care au marcat fotbalul acum 30 de ani și reintroduce tribunele în picioare

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a autorizat, miercuri, pentru un sezon locurile în picioare pe stadioane pentru competiţiile europene în Franţa, Germania şi Anglia, o măsură cerută de multă vreme de asociaţiile de suporteri, informează AFP.

Publicitate

Dacă tribunele în picioare, loc de manifestare a emoţiilor şi, totodată, mijloc de creştere a capacităţii stadionului, au fost desfiinţate de instanţa europeană după dramele de la Hillsborough (1989) şi Furiani (1992), ele au revenit progresiv "în anumite competiţii naţionale", a precizat UEFA într-un comunicat dat publicităţii.

Suporterii şi cluburile vizate, începând cu Borussia Dortmund şi legendarul său "Zid galben" de 24.000 de locuri, au cerut forului continental extinderea acestui concept la meciurile europene.

Comitetul Executiv al UEFA a decis, miercuri, un program de observare a locurilor în picioare pe stadioane în timpul sezonului 2022/2023, limitat la cele trei ţări care permit deja astfel de formule - Franţa, Germania şi Anglia -, în aşteptarea unei eventuale extinderi.

"Obiectivul este evaluarea condiţiilor în care tribunele în picioare pot fi reintroduse în competiţiile UEFA în deplină siguranţă", a explicat instanţa europeană. Securitatea tribunelor de două ori mai dense decât cu locuri pe scaune este în centrul preocupărilor după catastrofele de pe Hillsborough (97 morţi în cursul meciului Nottingham Forest - Liverpool la Sheffield în 1989) şi Furiani (19 morţi la meciul Bastia - Olympique Marseille în 1992).

Dar regula de sută la sută locuri pe scaune impusă de UEFA pentru competiţii devine "desuetă" pe măsură ce stadioanele sunt renovate, a subliniat, la rândul său, asociaţia "Football Supporters Europe" (FSE), care şi-a manifestat bucuria pentru această măsură.

"Este o victorie istorică pentru mişcarea suporterilor europeni. Salutăm evoluţia UEFA spre o politică bazată pe fapte, ţinând cont de nevoile şi aşteptările suporterilor activi", a comentat Gregor Weinreich, membru în consiliul de administraţie al FSE şi coordonator al campaniei "Europe Wants to Stand" ("Europa vrea să se ridice") lansată în 2019.

Blatter şi Platini, achitaţi în procesul de corupţie

Sepp Blatter, fost preşedinte FIFA, şi Michel Platini, fost preşedinte UEFA, au fost achitaţi de instanţa elveţiană în procesul de corupţie în care erau judecaţi. 

Cei doi au fost judecaţi pentru o plată de 2 milioane de franci elveţieni (1.8 milioane de euro) făcută de Blatter către Platini în 2011. Ambii au negat faptele greşite şi au spus că transferul reprezenta o plată întârziată pentru activitatea de consiliere a lui Platini pentru FIFA.

Blatter, în vârstă de 86 de ani, şi fostul preşedinte al UEFA, Michel Platini, în vârstă de 67 de ani, au fost suspendaţi din fotbal în 2015 şi puşi sub acuzare în noiembrie anul trecut, scrie Rador. 

Michel Platini, în vârstă de 66 de ani, şi elveţianul Sepp Blatter, 86 de ani, fost preşedinte al FIFA, vor compărea în faţa instanţei pentru acuzaţia de escrocherie, în afacerea plăţii suspecte care a curmat în 2015 traiectoria celor doi la comanda fotbalului mondial.

Până pe 22 iunie, Tribunalul penal federal din Bellinzona îi va audia pe cei doi foşti conducători pentru 'gestiune neloială', 'abuz de încredere' şi 'fals în înscrisuri' în acelaşi dosar, urmând să prezinte verdictul pe 8 iulie.

Avocatul lui Platini, Dominic Nellen, a declarat pentru DPA că poate 'arăta în detaliu că procedurile împotriva domnului Platini au fost motivate politic, cu scopul de a-l împiedica să devină preşedintele FIFA'.

'Suntem încrezători că procedura va duce la un rezultat pozitiv, care va demonstra sinceritatea deplină a domnului Michel Platini în această problemă. Scopul acestei poveşti a fost să-l elimine din cursa pentru funcţia de preşedinte al FIFA', a spus Nellen.

Cei doi aliaţi deveniţi rivali, în măsura în care Platini urma să-i succeadă lui Blatter, sunt acuzaţi că au obţinut ilegal, în detrimentul FIFA, o plată de 2 milioane franci elveţieni 'în favoarea lui Platini', conform rechizitoriului parchetului. Cei doi, vizaţi şi în alte dosare, riscă cinci ani de închisoare sau amendă.

Platini şi Blatter vor trebui să dea explicaţii în dosarul care a dus la excluderea lor din fotbal, într-un moment în care Michel Platini, pe atunci preşedinte al UEFA şi un mare nume în fotbalul mondial datorită gloriei sale sportive, părea favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte al FIFA după scandalurile care au dus la demisia lui Blatter, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel