Uitaţi-vă mai atent la propunerile PSD! Veți fi surprinși

Chiar în zilele în care, pe scena publică şi apoi în stradă, era mare agitaţie din cauza deciziei Parlamentului de a împiedica urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, PSD a lansat un proiect, intitulat Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). Mai mulţi comentatori din presă au spus, aproape la unison, că e vorba despre încercarea PSD de a răspunde valului de nemulţumire declanşat de decizia Parlamentului. 

Înainte de toate, e greu de crezut că un PSD condus de Liviu Dragnea are o mare simpatie faţă de Oprea. Dragnea este cel care a avut curajul să pună cruce alianţei PSD cu UNPR, din motive în primul rând istorice: UNPR a făcut mai mult rău PSD. Trădat de atâtea ori, PSD a luat, prin Liviu Dragnea, în sfârşit taurul de coarne, la începutul acestui an, transformând alianţa cu UNPR într-o legătură pur formală şi apoi rupând-o cu totul. Mai mult ca sigur, votul pro-Oprea din Parlament a exclus orice legătură dintre PSD şi fostul preşedinte al UNPR.

Răspuns inteligent

Liviu Dragnea anunţase de mai mult timp lansarea proiectului de constituire a unui fond suveran de dezvoltare, dar toată lumea credea că e doar un text electoral. Publicarea lui într-o conferinţă de presă – umbrită, cum am spus, de criza Oprea – arată că PSD rămâne în continuare partidul cel mai coerent şi mai bine structurat, capabil să pună pe masă idei de guvernare. Întregul proiect este destul de bine argumentat şi, chiar dacă probabil el trebuie încă îmbunătăţit, reprezintă prima propunere cu adevărat serioasă venită din partea unui partid înaintea campaniei electorale. El este, în acelaşi timp, un răspuns inteligent dat celor care acuză de mai mult timp PSD că a căzut în mrejele naţionalismului, mizând doar pe atragerea zonelor sulfuroase ale electoratului.

Fondul suveran-45 miliarde de lei

FSDI porneşte de la două premise corecte: 1. România nu dispune de un capital autohton suficient de dezvoltat, motiv pentru care economia nu e sustenabilă pe termen lung şi nu-şi poate asigura, practic, dezvoltarea; 2. România nu dispune de un motor de investiţii intern, capabil să conducă la realizarea unor proiecte majore de infrastructură (autostrăzi, spitale etc.). Pentru a ieşi din ceea ce seamănă foarte mult cu un cerc vicios, PSD propune utilizarea resurselor de stat deja existente – toate participaţiile statului în economie – pentru a crea acest motor de dezvoltare şi a pune astfel economia pe baze sustenabile. FSDI ar urma să fie, practic, un fond de investiţii, care reuneşte cele aproximativ 200 de companii la care statul este acţionar, valoarea totală estimată a acestora fiind de 45 miliarde de lei. El ar avea mai multe funcţii: de finanţare a investiţiilor statului, de garantare a împrumuturilor (care pot fi făcute cu dobânzi avantajoase), de capitalizare a economiei (la care se adaugă transparentizarea activităţii companiilor de stat), de dezvoltare a capitalului autohton, inclusiv în zone defavorizate.

FSDI nu e o soluţie magică, dar arată interesul PSD pentru identificarea unor resurse autonome de dezvoltare. Este, practic, pentru prima dată în ultimii 25 de ani când aspiranţii la guvernare îşi propun şi altceva decât integrare europeană şi atragere de investiţii străine. Proiectul PSD este un pas important, care merită să fie salutat şi nu uitat printre zecile de ştiri de săptămâna trecută.

N. red. Titlul de homepage și intertitlurile aparțin redacției, răspunderea pentru conținutul articolului revine autorului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel