EXCLUSIV  UK bate la ușile Europei și spune - „vrem iarăși cu voi!”. Starmer găzduiește 40 de lideri europeni și speră la o resetare

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Noul premier britanic, Keir Starmer, are șansa perfectă pentru restabilirea relațiilor cu Europa, una dintre promisiunile care i-au câștigat noul mandat. Cu toate acestea, drumul către normalizare duce la Bruxelles, o potecă pe care își dorește să o ocolească, cel puțin momentan.

Într-un moment decisiv pentru politica externă a Marii Britanii, noul prim-ministru Keir Starmer a subliniat încă de aseară importanța reconstrucției relațiilor cu Europa.

Astăzi, la mai puțin de două săptămâni de la preluarea mandatului, Starmer găzduiește 40 de lideri de pe continent la un summit al Comunității Politice Europene (EPC), organizat la Palatul Blenheim din Oxfordshire.

Aceasta ocazie, venită atât de curând după alegerile din Marea Britanie, este una pe care majoritatea noilor lideri ar putea doar să o viseze. Totuși, summit-ul nu face parte dintr-un plan magistral al lui Starmer pentru a se face plăcut elitei europene.

În mod ironic, summit-ul este unul din cadourile lăsate în urmă după mandatul extrem de scurt, de doar 45 de zile, al lui Liz Truss. Apoi, Rishi Sunak a ales data și locația, dar a declanșat alegerile cu doar câteva săptămâni înainte, rezultatul fiind cel mai slab din întreaga istorie a Partidului Conservator.

Laburistul Starmer, înlocuindu-l pe Sunak în calitate de prim-ministru, are șansa de a reseta relațiile țării sale cu Europa, folosindu-se de un prilej oferit tocmai de cei care au scos Marea Britanie din UE.

„Acesta este cel mai important eveniment pentru Keir Starmer de când a devenit premier. În Marea Britanie sunt așteptați 40 de lideri europeni pentru a discuta despre suportul oferit Ucrainei și multe alte teme de discuții. Trebuie spus că nu o să fie un summit cu decizii radicale, dar se vor discuta problemele stringente ale Europei din acest moment - intensificarea atacurilor Rusiei asupra Ucrainei, migrația și inteligența artificială. 

Foarte interesant este că premierul Keir Starmer îi primește pe liderii europeni având în spate un val de popularitate, în contextul în care fostul premier, Rishi Sunak, probabil nu lua în calcul faptul că nu va fi el cel care va găzdui summit-ul atunci când l-a programat. Deciziile acestui summit pot fi total diferite față de cele pe care le-ar fi luat Sunak. Starmer a arătat clar o deschidere către Europa. L-am văzut pe noul ministru de Externe al Marii Britanii într-o vizită în Germania, la doar o zi după alegeri. Apoi a mai fost în Polonia și în Suedia, dacă nu mă înșel. Deci iată ce trend!”, a precizat jurnalistul Ciprian Vîrlan, corespondentul Antena 3-CNN în Marea Britanie, pentru redacția noastră.

Starmer: „Alegem să înfruntăm valul de provocări împreună”

Keir Starmer a deschis summit-ul EPC, subliniind importanța colaborării și a încrederii reciproce. În discursul său inaugural, el le-a mulțumit liderilor europeni pentru prezență și le-a amintit tuturor semnificația istorică a Palatului Blenheim, locul unde întâlnirea a fost organizată.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru că sunteți aici. Suntem la locul de naștere al lui Winston Churchill, un simbol al libertății și democrației. Astăzi, pe măsură ce un nou val de provocări se abate asupra continentului nostru, alegem să-l înfruntăm cu același spirit de rezistență și determinare, și alegem să-l înfruntăm împreună. Aceasta este alegerea guvernului pe care îl conduc. Vrem să lucrăm cu toți pentru a reseta relațiile, pentru a redescoperi interesele noastre comune și pentru a reînnoi legăturile de încredere și prietenie, drepturile și țesătura vieții europene”, a declarat Starmer.

Liderii europeni au primit cu entuziasm deschiderea summit-ului și au exprimat speranțe mari pentru noul prim-ministru britanic. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat: „Sunt foarte fericit și aceasta este o mare oportunitate pentru un reset.”

Și prim-ministrul Irlandei, Simon Harris, a subliniat satisfacția sa față de abordarea lui Starmer: „Sunt cu adevărat încântat să văd un prim-ministru britanic care spune că își dorește o relație mai strânsă cu UE, iar Irlanda sprijină pe deplin acest lucru. Așteptăm cu nerăbdare detaliile care vor urma în scurt timp.”

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a declarat și el: „Avem cele mai mari așteptări de la noul prim-ministru.”

Deși există un optimism real, unele reacții pot fi considerate simple amabilități la întâlnirea cu un nou lider. Ce știm cu siguranță e că discuțiile oricărui stat din afara UE cu liderii care fac parte din blocul comunitar nu sunt întotdeauna simple.

Diferențe mari între ce vrea UK și ce vrea UE. Macron poate fi un liant, dar situația rămâne dificilă

Starmer dorește să abordeze probleme sensibile, cum ar fi legăturile economice, migrația și traversarea ilegală a Canalului Mânecii, aspecte care vor necesita compromisuri și negocieri atente.

Cu toate acestea, UE vizează mai degrabă discuții despre apărare. Macron a fost chiar glumeț când a fost întrebat de un reporter BBC despre rezolvarea problemei traversării ilegale a Canalului Mânecii, împărțit de Marea Britanie și Franța. „Nu există o soluție magică”, a spus el.

De altfel, Rishi Sunak, fostul premier al Marii Britanii, a declarat răspicat că ori de câte ori aducea în vedere renegocierea Brexitului pentru imbunătățirea relațiilor comerciale și împiedicarea migrației ilegale, Bruxelles-ul răspundea că nu se va așeza la masa discuției fără promisiunea restabilirii dreptului de circulație liberă între europeni și britanici.

„Este clar că semnale pentru resetarea relațiilor există. Marea Britanie bate la ușile Europei și spune - „vrem iarăși cu voi!”. Iar cei mai importanți lideri, cel mai probabil, au ca reacție un „da!” răspicat. Cu toate acestea, știm deja care e condiția Uniunii Europene pentru o renegociere a Brexitului, și anume libertatea de circulație. Franța își dorește o discuție cu Marea Britanie, pentru că Parisul vrea să aibă cât mai mulți francezi care să învețe la universitățile de acolo. Deci este de așteptat ca în perioada următoare să vedem o reașezare de direcție, o relație tot mai strânsă”, a mai declarat jurnalistul Ciprian Vîrlan, stabilit în Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel