Guvernul Marii Britanii a semnat un contract cu compania CSL Seqirus UK Limited, pentru achiziția a 5 milioane de doze de vaccin împotriva gripei aviare H5.
CSL este companie multinațională, cu sediul în Australia. Înființată de stat în 1916, Commonwealth Serum Laboratories a fost privatizată în 1994, preluând ulterior și divizia de vaccinuri a companiei elvețiene Novartis. De asemenea, firma dezvoltă medicamente pentru boli rare și are o divizie puternică în nefrologie.
Autoritățile britanice asigură că nu există nicio suspiciune, în acest moment, că ar fi apărut o tulpină de virus aviar care se transmite la om, iar achiziția face parte din planul național de pregătire pentru orice amenințare pandemică.
„Este esențial să fim pregătiți împotriva unei varietăți de virusuri gripale care pot reprezenta riscuri pentru sănătatea umană. Accesul timpuriu la vaccinuri salvează vieți. Adăugarea vaccinurilor H5 la intervențiile deja disponibile ne va ajuta să fim pregătiți pentru o gamă mai largă de amenințări, a declarant dr. Meera Chand, coordonatorul Departamentului pentru Infecții Emergente al Agenției de Securitate Sanitară.
Virusul gripal A(H5N1) a provocat o epidemie globală prelungită, în principal în rândul păsărilor, în ultimii ani. Doar în cazul în care acest virus ar începe să se răspândească printre oameni – lucru pentru care nu există dovezi în acest moment – vaccinul uman pentru gripa H5 ar fi utilizat.
Achiziția acestor vaccinuri va consolida pregătirea Regatului Unit pentru o pandemie de gripă aviară, asigurând disponibilitatea vaccinurilor, imediat ce un vaccin specific pentru pandemie ar fi dezvoltat. Guvernul britanic are deja un acord de achiziție anticipată pentru vaccinuri pandemice, care vor fi adaptate la tulpina specifică de gripă pandemică identificată la momentul respectiv.”
În septembrie, în Missouri, SUA, a fost identificat un caz de transmitere la om a gripei aviare, fără legătură cu activitatea persoanei respective. În alte 13 cazuri raportate în SUA era vorba despre îngrijitori din fermele de păsări sau crescători de vite, virusul H5 transmițându-se și la bovine. Din fericire, persoana infectată nu a contaminat alți oameni.
În octombrie, în Europa a fost semnalată o creștere a numărului de focare de gripă aviară la păsările de curte. Ungaria a fost cea mai afectată. România a raportat Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate Animală (WOAH) un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1. Virusul a fost detectat la un efectiv de 47 păsări de curte din satul Mihail Kogălniceanu, în estul ţării, şi a provocat moartea a patru păsări, au anunțat autorităţile române. Odată cu încheierea sezonului de migrație a păsărilor, riscul de apariție a unor noi focare este unul redus.
Și contagiozitatea virusului aviar este redusă la om, dar mortalitatea, în cazul unei contaminări, este mare. Șase din cele 18 persoane contaminate într-un focar epidemic din Asia, în 1997, au decedat.
Extinderea rapidă a focarelor de gripă aviară în SUA și mai ales răspândirea infecției în fermele de vaci au crescut nivelul de alertă al specialiștilor. Forbes citează, astfel, medici care întreabă public dacă lecția pandemiei a fost învățată și dacă nu cumva se repetă greșelile din 2019, când a fost ignorat COVID?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci