UK, propunere proprie pentru „Planul Victoriei”, împotriva Rusiei. Zelenski va face un anunț

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat miercuri că Marea Britanie lucrează la propriile propuneri privind implementarea „planului de victorie” al Ucrainei, după o discuție telefonică cu șeful apărării britanice, Tony Radakin, scrie Reuters.

În acest context, Ucraina intensifică eforturile diplomatice și strategice pentru a obține sprijinul necesar din partea aliaților săi în lupta continuă împotriva Rusiei.

„Am discutat separat posibilitatea de a lovi ținte militare inamice în adâncime operațională și strategică,” a afirmat Sîrski într-un mesaj publicat pe Telegram. „Partea britanică lucrează în prezent la propriile propuneri ca parte a implementării practice a Planului de Victorie,” a adăugat acesta.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să prezinte detalii esențiale ale acestui plan în fața Radei Supreme, parlamentul Ucrainei, pe 16 octombrie. Acest set de măsuri, conceput pentru a schimba cursul războiului în favoarea Kievului, este văzut ca un punct crucial în strategia Ucrainei de a face față ofensivei rusești care, deși avansează lent, continuă să amenințe infrastructura și orașele țării.

„Planul de victorie” a fost discutat inițial luna trecută în cadrul unei întâlniri între Zelenski și președintele american Joe Biden, iar ulterior, Zelenski a efectuat o vizită rapidă la aliații săi cei mai importanți din Europa – Marea Britanie, Franța, Germania și Italia – pentru a prezenta și a discuta detalii ale planului.

Printre aspectele esențiale ale acestui plan, deși detaliile rămân limitate, se numără cererea Ucrainei de a deveni membru NATO, aprobarea lansării de lovituri mai profunde pe teritoriul rus folosind sisteme de arme occidentale cu rază lungă de acțiune, precum și consolidarea apărării aeriene a Ucrainei cu mai multe resurse militare din partea aliaților. De asemenea, Ucraina dorește intensificarea sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.

Secretele planului

Un răspuns oficial la acest plan era așteptat în cadrul unei reuniuni a grupului Ramstein, care include aproximativ 50 de parteneri internaționali ai Ucrainei. Întâlnirea fusese programată să aibă loc săptămâna trecută în Germania, însă a fost amânată din cauza anulării călătoriei lui Biden, ca urmare a impactului uraganului Milton asupra Statelor Unite.

Zelenski se așteaptă să primească un răspuns la propunerile sale înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, care au o importanță majoră pentru Ucraina, având în vedere rolul crucial pe care Washingtonul îl joacă în susținerea financiară și militară a Kievului. O victorie a fostului președinte Donald Trump, candidatul republican la prezidențialele americane, ar putea pune sub semnul întrebării continuarea sprijinului american pentru Ucraina, ceea ce adaugă presiune asupra obținerii unui consens înainte de acest moment.

Deși a fost anunțată prezentarea oficială a planului, consilierul prezidențial Serhiy Leșcenko a indicat pe 14 octombrie că întregul document va fi făcut public. Cu toate acestea, consilierul prezidențial Mihailo Podoleak a declarat că anumite detalii vor rămâne confidențiale. „Există prevederi care, cu siguranță, nu vor fi discutate public,” a precizat Podoleak pentru televiziunea ucraineană, făcând referire la aspectele tehnice legate de numărul de arme și formele în care acestea ar trebui furnizate Ucrainei.

Podoleak a mai subliniat că partenerii principali ai Ucrainei în privința livrărilor de arme rămân „Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franța și Italia.” Această coaliție internațională joacă un rol vital în capacitatea Ucrainei de a rezista asaltului rus și de a își apăra teritoriul.

În timp ce Ucraina își intensifică eforturile diplomatice și pregătește lansarea planului său de victorie, Rusia continuă să exercite presiune asupra țării prin atacuri regulate asupra orașelor și infrastructurii ucrainene. Forțele rusești avansează în estul Ucrainei, încercând să câștige teren strategic, inclusiv în apropierea orașului Pokrovsk, un nod logistic crucial.

În plus, activitatea militară rusă în proximitatea Ucrainei rămâne intensă. În ultimele 24 de ore, Ministerul Apărării din Ucraina a raportat prezența a 22 de avioane militare și cinci nave de război rusești în jurul insulei. Aceste manevre subliniază pericolul constant și mențin tensiunea la cote maxime pe măsură ce conflictul continuă fără o soluție diplomatică clară la orizont.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel