Un număr de 20 de studenţi de la specializarea Mecatronică - Facultatea de Inginerie din Sibiu vor învăţa din 2018, timp de trei ani, în sistem dual, după model german, făcând practică la companii străine din oraş, acesta fiind primul proiect de acest gen din învăţământul universitar din România, susţin reprezentanţii Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu.
'Este primul proiect de învăţământ dual din mediul universitar, din România. Durata lui este de 3 ani, iar proiectul va demara efectiv cel mai devreme la sfârşitul anului viitor. În luna decembrie va avea loc, în Germania, o întâlnire pentru stabilirea efectivă a modului de implementare, fiind necesară adaptarea lui la cerinţele ARACIS. În proiect vor fi implicaţi 20 de studenţi, iar firmele partenere vor asigura module de practică specifice. (...) Prin proiectul DYNAMIC, specializarea Mecatronică va fi prima din România care va fi structurată în regim dual, adică vor fi suplimentate semnificativ stagiile de practică productivă în companii, care se vor desfăşura acum pe durata întregului an universitar', se precizează într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES. Parteneri industriali din România ai proiectului DYNAMIC sunt companiile Continental Automotive Systems Sibiu şi Marquardt Schaltsysteme Sibiu, unde studenţii îşi vor face practica. Coordonarea proiectului DYNAMIC este asigurată de către Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Wismar, Germania.
Discuțiile despre introducerea învătământului dual se poartă de câțiva ani, de când a devenit vizibilă criza pe piața forței de muncă specializată. Pe de o parte absolvenții cursurilor liceale sau universitare se plâng că nu găsesc loc de muncă, pe de alta firmele spun că au oferte și nu reușesc să găsească angajați cu calificare corespunzătoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu